KAWY ELIMINACYJNE SEZON 3
Poniżej znajdziecie rozpiskę kaw na, których startowali zawodnicy w poszczególnych miastach: 3 sezonu Aeropress Poland. W tym roku mamy aż 20 eliminacji co oznacza dwadzieścia różnych ziaren, obróbek i stopni wypalenia.
01
KATOWICE
Eliminacje w Katowicach odbyły się w ramach
Festiwalu Kawy - 16.03.2024 roku.
Za kawę byliśmy odpowiedzialni my sami i padło na: Gwatemalę Santa Rosa w obróbce washed. My ją palimy
w omniroast z myślą o kawiarce i espresso. Dlatego nie była to łatwa kawa do pressa ale o to chodzi w zawodach żeby nie było za łatwo ale za to ciekawie. Możecie kupić ją tutaj ale pod nazwą Mornings. Jak napiszecie w komentarzu to
i zapakujemy Wam ją w aeropressową paczkę.
02
OLSZTYN
Olsztyn to już kolejny raz Lani Coffee. W tym roku Ania postawiła na klasyczną Kenię w obróbce washed. Ciut więcej i zdjęcie dorzucimy Wam niebawem bo nowa etykieta się właśnie robi.
03
KRAKÓW
Kraków to było połączenie zarówno eliminacji jak i otwarcia naszej nowej kawiarni w tym mieście. Więc znowu to my szaleliśmy z kawą. Wybór padł na Brazylię Minas Gerais
w obróbce anaerobic maceration.
Anaerobiki się kocha albo nienawidzi ale jak na ziarna na zawody są super.
04
ZAMOŚĆ
W Zamościu eliminacje odbyły się 20.04 i kawą jaka znalazła się w tej cool paczce okazała się Indonezja. A jeśli zastanawiacie się dlaczego w tle są krówki to dlatego, że to miasto ma je najlepsze na świecie. A teraz czas przyjrzeć się samym ziarnom: region z którego pochodzą to: Jawa Wschodnia, Weninggalih. Obróbka natural a odmiana Sigarar Utang, Andung Sari.
05
GDYNIA
Eliminacje w Gdyni już po raz trzeci mają miejsce w siedzibie Bero Polska czyli improtera zielonego ziarna w naszym kraju. Nie raz i nie dwa kawka z Bero znalazła się na naszych półkach więc wiemy, że wybierają tylko to co najlepsze.
Za sam wypał odpowiedzialna jest palarnia Nie Czapla.
Macie już jakieś przypuszczenia co to mogą być za ziarna?
06
BIELSKO-BIAŁA
Kawa jak z bajki? Kolumbia finca Condor DECAF Elias & Shady Bayterla to arabika Single Origin z Kolumbii, która jest przeznaczona do alternatywnych metod parzenia. Tworzą ją ziarna odmiany Red
i Yellow Cattura, które rosną na wysokościach 1450 m n.p.m.
w regionie Tolima. W obróbce dekofeinizacji metodą Sugar Cane Process, który jest jednym z najdelikatniejszych procesów pozbycia się z kawy kofeiny. Jest to metoda szybka i ekologiczna. Najpierw ziarna zwilża się, aby powiększyły swoją objętość, następnie obmywa się je octanem etylu, który jest naturalnym rozpuszczalnikiem występującym w owocach i warzywach. Można go uzyskać również z trzciny cukrowej, stąd wywodzi się nazwa metody. Octan etylu łączy się z kwasami chlorogenowymi w kofeinie i wypłukuje ją z ziarna,
aż poziom kofeiny osiągnie dokładnie 0,1%. W jej profilu sensorycznym znajdziemy czerwone owoce, głęboką słodycz oraz kwiatowe aromaty.
07
SZCZECIN
Ciekawi co to była za kawa? Kenia Kathangariri z regionu Embu, w obróbce mytej. Były to ziarna z odmiany SL28, SL34. Plantacja rosła na wysokości 1500 m.n.p.m a nuty wyczuwalne w naparze zaparzonym z tych ziarenek to czerwona porzeczka, cytryna, herbata i wanilia.
08
POZNAŃ
A na zwodach w Poznaniu w Kaferdam za, które odpowiadał Kuba Kalusiński i Guest Coffee Culture parzyliście: Salvador San Antonio Geisha Honey.
09
WROCŁAW I
Dzień dziecka spędziliśmy we Wrocławiu u Kamila aka Runty Roaster. Bawiliśmy się przednio. Opiliśmy bardzo dużo kawy i pewnie jesteście ciekawi jakiej:
Gwatemeala, Huehuetenango La Maravilla odmiana to caturra w obróbce washed.
10
NOWY SĄCZ
Czy to nie najsłodsza paczka ever? Prawie tak samo słodka jak jej zawartość jaką okazały się ziarna z Kenii.
11
ŁÓDŹ
Chłopaki z Quba Caffe zaserwowali nam: Kolumbie Aponte – Microlot. Obszar Aponte słynie z doskonałych warunków pogodowych. Wilgotność i temperatura są bardzo niskie przez cały rok, co pozwala na powolne wysychanie kawy dając kompleksowy
i łagodny profil smakowy.
12
WARSZAWA I
W Warszawie kawę wypalił Coffeelab a dokładnie Wojciech Rzytko i była to: Kolumbia w odmianie castillo i obróbce mytej.
I była to kawa bezkofeinowa sugar cane. W profilu sensorycznym mogliście wyczuć orzech laskowy, monte
i daktyle.
Smakowało?
13
LUBLIN
Coffee and Sons po raz kolejny przyjeli nas z aeropressami tworząc jedno z niezapomnianych kawowych wrażeń na lubelszczyźnie!
Parzyliście u nich: ziarna z Papuy Nowej Gwinei Baroida Estate Honey. W odmianie: Arusha , Bourbon, Mundo Novo, Typica. A nutach sensorycznych: gruszki, orzechów i karmelu.
14
RZESZÓW
Parzyliście tutaj ziarna z Kostaryki regionu Tarrazu o odmianie Caturra a obróbce red honey. W maku mogliście się doszukać nut miodowo-cytrusowych.
15
PIŁA
Coffee Machines Sales połączyli sily razem z Craft Beans
i tak o to spotkaliśmy się na 15-tych eliminacjach do Mistrzostw Polski Aeropress 2024! A kawą, którą mieliście okazję parzyć były: Indonezje Gayo Sensogot, technika Anaerobic Wet Hulled.
16
TORUŃ
W Naparze spotkamy się po raz pierwszy w aeropressowej historii tak samo jak w Przywiśle czyli kawiarni w której będą odbywały się zawody.
Zobaczymy co tam na nas czeka :)
17
KOSZALIN
No to już prawie koniec i na 17-tych eliminacjach zobaczymy się w Koszalinie w Cafe Mondo a kawa na zawody została wypalona przez nas samych. Więc pewnie po weekendzie zobaczycie ją na półkach :)