28 maja miały miejsce eliminacje do Mistrzostw Polski Aeropress 2023 tym razem w Katowicach. Już po raz drugi wróciliśmy na Śląsk gdzie jak widać nie maleje zainteresowanie na kawowe zawody. Rok temu otwieraliśmy sezon Aeropress z pierwszymi eliminacjami w Kato. Łapcie najlepsze przepisy na aeropress zwycięskiej trójki :)
#3 miejsce Tomasz Cholewa
kawa: 18g
mielenie: 23 kliki w Timemore C2
woda: Żywiecki Kryształ
temperatura wody: 85 stopni
2 filtry
metoda: invert
Przepis:
Wlać między 36 a 38g wody do aeropressu.
Włączyć stoper, wsypać zmieloną kawę, zamieszać 7 razy (a la preinfuzja).
Po 30" od wsypania kawy - wlać wodę aż waga pokaże 188g (170g wody + 18g kawy), delikatnie wygładzić górną część roztworu.
Nałożyć sitko z dwoma filtrami, nałożyć zagrzany uprzednio kubek, odwrócić aeropress i po 1'10" zacząć przeciskać, powoli, tak by całość przecisnąć do ok. 1'30". Powinno być około 140g uzysku (choć podczas zawodów miałem prawie 150g, ciężka ręka :)).
Zagrzać wodę do temperatury 92 stopni i dolać byass tak, by było 155g naparu (10-15g).
Inspirowany jednym z przepisów Hiro z #bezcukru z przełomu zimy i wiosny tego roku.
#2 miejsce Mateusz Józef Dąbek
kawa: 18g
mielenie: 31,5 (63 red clix)
woda: Żywiecki Kryształ
metoda: invert
Przepis:
Woda - 60g.
Kawa.
Woda do sumy 218g.
W 29s. złamać kożuch.
Zakręcić sitko ze zwilżonym filtrem.
1:45 obrót.
1:50-2:09 wyciskanie.
+3g wody do gotowego naparu, żeby na pewno nie było dyskwalifikacji :)
Poczekać aż przestygnie do 55 stopni.
#1 miejsce Grzegorz Helik
kawa: 18g
mielenie: Timemore c2 (20 klików)
woda: Żywiecki Kryształ
filtry: do dripa od Cafeca TH-2 (dwa krążki)
metoda: invert
Przepis:
0.00-0.10 50g wody.
0.10-0.20 zamieszać 10 razy w przód i w tył.
0.20-0.40 dolać resztę wody razem do 200g.
0.40-1:00 odpoczynek.
1.00-1.10 kolejne mieszanie 10 razy.
1.10-1.30 odpoczynek (dodatkowo pozbywam się części powietrza z aeropressa).
1.30-2.30 przeciskanie.
+40 sekund wirowania kawą w serwerze
Comments