top of page

Poznaj przepisy na aeropress zwycięzców eliminacji do Mistrzostw Polski Aeropress 2023 - KATOWICE

28 maja miały miejsce eliminacje do Mistrzostw Polski Aeropress 2023 tym razem w Katowicach. Już po raz drugi wróciliśmy na Śląsk gdzie jak widać nie maleje zainteresowanie na kawowe zawody. Rok temu otwieraliśmy sezon Aeropress z pierwszymi eliminacjami w Kato. Łapcie najlepsze przepisy na aeropress zwycięskiej trójki :)


#3 miejsce Tomasz Cholewa

  • kawa: 18g

  • mielenie: 23 kliki w Timemore C2

  • woda: Żywiecki Kryształ

  • temperatura wody: 85 stopni

  • 2 filtry

  • metoda: invert

Przepis:

  1. Wlać między 36 a 38g wody do aeropressu.

  2. Włączyć stoper, wsypać zmieloną kawę, zamieszać 7 razy (a la preinfuzja).

  3. Po 30" od wsypania kawy - wlać wodę aż waga pokaże 188g (170g wody + 18g kawy), delikatnie wygładzić górną część roztworu.

  4. Nałożyć sitko z dwoma filtrami, nałożyć zagrzany uprzednio kubek, odwrócić aeropress i po 1'10" zacząć przeciskać, powoli, tak by całość przecisnąć do ok. 1'30". Powinno być około 140g uzysku (choć podczas zawodów miałem prawie 150g, ciężka ręka :)).

  5. Zagrzać wodę do temperatury 92 stopni i dolać byass tak, by było 155g naparu (10-15g).

Inspirowany jednym z przepisów Hiro z #bezcukru z przełomu zimy i wiosny tego roku.


#2 miejsce Mateusz Józef Dąbek

  • kawa: 18g

  • mielenie: 31,5 (63 red clix)

  • woda: Żywiecki Kryształ

  • metoda: invert

Przepis:

  1. Woda - 60g.

  2. Kawa.

  3. Woda do sumy 218g.

  4. W 29s. złamać kożuch.

  5. Zakręcić sitko ze zwilżonym filtrem.

  6. 1:45 obrót.

  7. 1:50-2:09 wyciskanie.

  8. +3g wody do gotowego naparu, żeby na pewno nie było dyskwalifikacji :)

  9. Poczekać aż przestygnie do 55 stopni.


#1 miejsce Grzegorz Helik

  • kawa: 18g

  • mielenie: Timemore c2 (20 klików)

  • woda: Żywiecki Kryształ

  • filtry: do dripa od Cafeca TH-2 (dwa krążki)

  • metoda: invert

Przepis:

  1. 0.00-0.10 50g wody.

  2. 0.10-0.20 zamieszać 10 razy w przód i w tył.

  3. 0.20-0.40 dolać resztę wody razem do 200g.

  4. 0.40-1:00 odpoczynek.

  5. 1.00-1.10 kolejne mieszanie 10 razy.

  6. 1.10-1.30 odpoczynek (dodatkowo pozbywam się części powietrza z aeropressa).

  7. 1.30-2.30 przeciskanie.

  8. +40 sekund wirowania kawą w serwerze

118 wyświetleń0 komentarzy

Comments


bottom of page