top of page

Poznaj przepisy na aeropress zwycięzców eliminacji do Mistrzostw Polski Aeropress 2023 - PIŁA

Kawa, którą parzyli zawodnicy to Kenia - Muhara, Kiambu w obróbce washed. Improterem ziaren jest Bero Polska a za ich mistrzowskie wypalenie odpowiada Heresy Coffee. Kawkę tą możecie kupić sobie i Wy na stronie internetowej Heresy.


Przepisy na aeropress do wypróbowania poniżej. Sprawdźcie wszystkie 3 i koniecznie dajcie znać jaka kawa Wam wyszła!


#3 miejsce Aleksandra Drzewiecka

  • kawa: 18g

  • mielenie: 27 klików na komesiu

  • woda: żywiecki kryształ

  • temperatura wody: 98 stopni

  • całkowity uzysk: 174g

  • metoda: prosta

Przepis:

"Używam dwóch okrągłych filtrów, które wyciełam z Hario 01 do drippa.

50g - 30 s. 100g - 45 s. 150g - 1 min. 200g - 1.15 min. 240g - 1.30 min.

Czekam do 4 minuty, zakładam tłok i przeciskam lekko tylko to co zostało: 20 gram naparu. Łączny uzysk: 174 gramy."


#2 miejsce Gerard Schrama

  • kawa: 18g

  • mielenie: 24 kliki na komesiu

  • woda: żywiecki kryształ

  • temperatura wody: 88 stopni

  • metoda: inverted

Przepis:

"Zmielić kawę i pozbyć się z niech pyłu. Do aero nalać 50g wody, włączyć timer. Wsypać kawę i zamieszać aeropressem tak aby cała kawa została zanurzona w wodzie. Przygotować 3 papierowe filtry. Dwa z nich złożyć na pół i ułożyć w sitku w formie motylka, trzeciego użyć do ich przykrycia. Przelać filtry wodą. W 45 sekundzie zakręcić aeropress, do serwera wlać 50 g wody. Wycisnąć połowę powietrza i część kawy przecisnąć do serwera. Otworzyć aeropress, dolać 120 gram wody. W 1:45 wcisnąć tłok żeby zatrzymać spływanie kawy do serwera. Poczekać do 2:30 i równo w tej minucie zacząć bardzo powolne przeciskanie aż do wybicia 3:15 na zegarze. Gotowe."


#1 miejsce Anna Pyskun

  • kawa: 18g

  • mielenie: 21 klików na komesiu

  • woda: żywiecki kryształ

  • temperatura wody: 95 stopni

  • metoda: inverted

Przepis:

"Prep: rozrzej aeropress i dwa serwery gorącą wodą, zmocz dwa filtry w sitku.

00:00-00:20 wlej 185 gram wody; 00:20-00:40 wsyp kawę, wymieszaj i zakręć sitkiem; 1:40-2:05 odwróć aeropress, delikatnie zamieszaj i wyciskaj.

Do drugiego serwera wlej 150 ml gotowej kawy i dodaj 15 ml wody o temperaturze

90 stopni. Wymieszaj całość łyżką i gotowe."

39 wyświetleń0 komentarzy

Comentarios


bottom of page