Kawa, którą parzyli zawodnicy to Kenia - Muhara, Kiambu w obróbce washed. Improterem ziaren jest Bero Polska a za ich mistrzowskie wypalenie odpowiada Heresy Coffee. Kawkę tą możecie kupić sobie i Wy na stronie internetowej Heresy.
Przepisy na aeropress do wypróbowania poniżej. Sprawdźcie wszystkie 3 i koniecznie dajcie znać jaka kawa Wam wyszła!
#3 miejsce Aleksandra Drzewiecka
kawa: 18g
mielenie: 27 klików na komesiu
woda: żywiecki kryształ
temperatura wody: 98 stopni
całkowity uzysk: 174g
metoda: prosta
Przepis:
"Używam dwóch okrągłych filtrów, które wyciełam z Hario 01 do drippa.
50g - 30 s. 100g - 45 s. 150g - 1 min. 200g - 1.15 min. 240g - 1.30 min.
Czekam do 4 minuty, zakładam tłok i przeciskam lekko tylko to co zostało: 20 gram naparu. Łączny uzysk: 174 gramy."
#2 miejsce Gerard Schrama
kawa: 18g
mielenie: 24 kliki na komesiu
woda: żywiecki kryształ
temperatura wody: 88 stopni
metoda: inverted
Przepis:
"Zmielić kawę i pozbyć się z niech pyłu. Do aero nalać 50g wody, włączyć timer. Wsypać kawę i zamieszać aeropressem tak aby cała kawa została zanurzona w wodzie. Przygotować 3 papierowe filtry. Dwa z nich złożyć na pół i ułożyć w sitku w formie motylka, trzeciego użyć do ich przykrycia. Przelać filtry wodą. W 45 sekundzie zakręcić aeropress, do serwera wlać 50 g wody. Wycisnąć połowę powietrza i część kawy przecisnąć do serwera. Otworzyć aeropress, dolać 120 gram wody. W 1:45 wcisnąć tłok żeby zatrzymać spływanie kawy do serwera. Poczekać do 2:30 i równo w tej minucie zacząć bardzo powolne przeciskanie aż do wybicia 3:15 na zegarze. Gotowe."
#1 miejsce Anna Pyskun
kawa: 18g
mielenie: 21 klików na komesiu
woda: żywiecki kryształ
temperatura wody: 95 stopni
metoda: inverted
Przepis:
"Prep: rozrzej aeropress i dwa serwery gorącą wodą, zmocz dwa filtry w sitku.
00:00-00:20 wlej 185 gram wody; 00:20-00:40 wsyp kawę, wymieszaj i zakręć sitkiem; 1:40-2:05 odwróć aeropress, delikatnie zamieszaj i wyciskaj.
Do drugiego serwera wlej 150 ml gotowej kawy i dodaj 15 ml wody o temperaturze
90 stopni. Wymieszaj całość łyżką i gotowe."
Comments