top of page
Zdjęcie autoraPaulina Ostrowska

Przepisy finalistów Mistrzostw Polski Aeropress 2023

W ten weekend odbył się pierwszy w historii Aeropresstival. Przez całe dwa dni mieliście okazje napić się kawek od palarni z całej polski, wziąć udział w cuppingach importerów zielonego ziarna oraz uczestniczyć w warsztatach i wykładach. Całe wydarzenie miało miejsce w Metropolitan 2 przy Placu Piłsudskiego w Warszawie.


Główną atrakcją były Finały Mistrzostw Polski Aeropress 2023, gdzie 54 zawodników stoczyło walkę o tytuł Mistrza w parzeniu pressa. Bój był zacięty a sama kawa nie taka łatwa do rozgryzienia. Bo właśnie! Głównym utrudnieniem było to, że finaliści nie wiedzieli jaką kawę tak naprawdę parzą. Nie mieli pojęcia skąd pochodzi ziarno, jakiej jest obróbki itd. Metodą prób i błędów musieli dojść do najlepszego przepisu a później zaprezentować go podczas swojej rundy.


I tak po kilku godzinach zmagań wyłoniliśmy szczęśliwą trójkę oraz Mistrza Polski Aeropress 2023! Szczęśliwcem został Jan Kaczmarczyk z Katowic z palarni #Bezcukru. Przepis Jasia okazał się najlepszy spośród 53 pozostałych gwarantując mu bilet do Melbourne i udział w światowych finałach.


Jesteście ciekawi jaką gramaturą, czasem parzenia i innymi bajerami posłużył się Janek w swoim przepisie?


Poniżej przedstawiamy receptury trójki finalistów, natomiast o całej kawie napiszemy oddzielnego posta bo jest o czym!


JAN KACZMARCZYK - 1 miejsce

Proporcje:

  • temperatura wody: 94 stopnie

  • 17 gram kawy

  • 25 klików na Comandante

  • 2 filtry

  • 180 ml wody

  • metoda: inverted

Przepis: "Kawa i start czas.

Mieszam 15 razy dokładnie.

Zamykam i wypuszczam powietrze.

1.20 odwracam mieszam aeropress

1.30 wyciskam."


ILONA SLYVKA - 2 miejsce


Proporcje:

  • temperatura wody: 95 stopni

  • 18 gram kawy

  • 26 klików na Comandante

  • 2 filtry

Przepis:


"Zmielić kawę i wsypać ją do aeropressa, pierwsze zalewanie 50 gram w 20 sekund. Mieszamy 20 razy intensywnie do 28 sekundy. Drugie zalewanie 50 gram do 45 sekundy, mieszanie do minuty. Zakręcamy aeropress sitkiem z podwójnym filtrem i wyciskamy powietrze. Zostawiamy do 2:30 i po robimy wyciskanie invertem przez 30 sekund powoli wyciskamy do 3 minuty. Wychodzi koncentrat 71 gram do tego koncentratu dodajemy wodę w 70 stopniach (tak żeby na wadze pokazało 155 gram) i mieszamy raz w serwerze i pijemy z uśmiechem dobrą kawusię."



KASIA SIUDZIŃSKA - 3 miejsce

Proporcje:

  • temperatura wody: 82 stopnie

  • 17.5 grama kawy

  • 21 klików na Comandante

Przepis:


"Do aeropressu wlać 50 gram wody, wsypać zmieloną kawę. Zamieszać kawę 10 razy. Preinfuzja 30 sekund. Wlać pozostałą wodę. Zamieszać szpatułką 3 razy. Przeciskać przy 1:15. Koniec 2:00."



Comments


bottom of page