W Krakowie bawilśmy się w naszej nowej kawiarni przy Józefa 25. Był bar, było jedzenie i była cała masa zajaranych kawą ludzi! Z tego wydarzenia wyłoniliśmy trzy najlepsze pressy, które możecie poznać piętro niżej.
Kawą była Brazylia Minas Gerais, red catuai w obróbce carbonic maceration co nie zdziwiło nikogo (haha).
1 miejsce w Krakowie zajął Piotr Warias
2 miejsce to Kuba Cichoń (Dobra Palarnia Kawy)
3 miejsce Maryia Krylowa
Piotr
- wodę nagrzać do 87°C
- w międzyczasie zmielić 18g kawy (15 klików timemore C3s), odsiać 1g najdrobniejszej frakcji
- do Aeropressu w pozycji odwróconej wlać 200 ml wody
-wsypać kawę jednocześnie włączając stoper -po wsypaniu delikatnie zamieszać żeby zamoczyć całą kawę przed 0:10
- odczekać do 0:40 po czym zamieszać zdecydowanie 4 razy: do siebie, od siebie, w prawo i w lewo
- pozbyć się powietrza i zakręcić sitko z dwoma zmoczonymi filtrami
- 1:30 nałożyć serwer i odwrócić Aeropress
- zakręcić Aeropressem żeby strącić przyklejoną kawę, 1:35 zacząć przeciskać tak żeby skończyć między 1:55, a 2:00
- przelać do czarki z dużej wysokości
Kuba
Żywiecki Kryształ 93 stopnie
26 klik Comandante
Do klasycznie ustawionego aeropressu wsypujemy 18 g zmielonej kawy. Zalewamy energicznie do 175 ml.
W 30 sekundzie mieszamy przez 10 sekund.
W 55 sekundzie zaczynamy wyciskać żeby zamknąć cały przepis w 1:10 min - przeciskamy wszystko razem z powietrzem.
Po przelaniu dolewamy 10 ml zimnej wody.
Maryia
Invert 2 filtry
18g kawy
18 klików
85 temperatura wody
Wsypujemy kawę.
Dodajemy 115 ml wody, delikatnie mieszkany przez 10 sek.
“Ściągnąć w dół” AeroPress, żeby nie zostało powietrze, nałożyć sitko z filtrem. Przeciskać 1 minutę.
Dolać do smaku 75 ml wody w tej samej temperaturze, zamieszać.
Kolejne eliminacje w sobotę 20.04 w kawiarni Mazagran :)
Zdjęcie @dobrapalarniakawy @mateusz_zimnoch
Comments