Coffee and Sons jak zwykle wiedzieli co dobre i nie zawiedli organizując już drugi rok z rzędu eliminacje u siebie. Tym razem połączyli siły z kawiarnią Parzona gdzie odbyły się zawody.
W Lublinie na podium staneli:
1 miejsce w Lublinie Kacper Chrzanowski
2 miejsce Vitali Charniauski
3 miejsce Paulina Szczęsna
Kacper Chrzanowski
Odrzucam kilka najbrzydszych ziaren, aby zostało 18 g kawy.
Mielę na 30 klików Comandante.
Podgrzewam wodę do 90°C.
Używam metody Aeropress Inverted.
Wsypuję kawę i zalewam 180 ml wody.
Moczę filtr, aby przylepił się do sitka, po czym przykręcam sitko.
Czekam 1:30, obracam Aeropress nad naczyniem z zamrożoną metalową kulą i delikatnie mieszam Aeropressem.
Przeciskam kawę w czasie od 2:00 do 2:25.
Schładzam napar do około 48°C.
Serwuję 🙂
Vitali Charniauski
Metoda inverted Woda 79 stopni
Czas 1:38
Melenie 25 klików Comandante
Start 00-15 /100 ml wody
00:15 - 00:20 mieszamy
Czekamy do 00:30
Dolewamy 100 ml
Czekamy do 1:10
Przeciskamy do 1:38
Wylewamy do czarki
Paulina Szczęsna
18g
24 kliki w comandante
woda 89 stopni
Wlewam 150g wody, wsypuję kawkę, odpalam timer
Mieszam 3x
Dodaję 50g wody
Czekam do 1:45, zakręcam, odwracam i wyciskam spokojnie do 2:15.
Przelewam kilka razy z dzbanka do dzbanka przed podaniem.
A jak jeszcze się nie zapisałeś/aś to nie masz na co czekać tylko siup sprawdzaj gdzie jeszcze będziemy w tym roku:
Comments