top of page
Zdjęcie autoraPaulina Ostrowska

Przepisy na aeropress - ELIMINACJE LUBLIN

Coffee and Sons jak zwykle wiedzieli co dobre i nie zawiedli organizując już drugi rok z rzędu eliminacje u siebie. Tym razem połączyli siły z kawiarnią Parzona gdzie odbyły się zawody.


W Lublinie na podium staneli:

1 miejsce w Lublinie Kacper Chrzanowski

2 miejsce Vitali Charniauski

3 miejsce Paulina Szczęsna


Kacper Chrzanowski


Odrzucam kilka najbrzydszych ziaren, aby zostało 18 g kawy.

Mielę na 30 klików Comandante.

Podgrzewam wodę do 90°C.

Używam metody Aeropress Inverted.


Wsypuję kawę i zalewam 180 ml wody.

Moczę filtr, aby przylepił się do sitka, po czym przykręcam sitko.

Czekam 1:30, obracam Aeropress nad naczyniem z zamrożoną metalową kulą i delikatnie mieszam Aeropressem.

Przeciskam kawę w czasie od 2:00 do 2:25.

Schładzam napar do około 48°C.

Serwuję 🙂


Vitali Charniauski


Metoda inverted Woda 79 stopni


Czas 1:38

Melenie 25 klików Comandante

Start 00-15 /100 ml wody

00:15 - 00:20 mieszamy

Czekamy do 00:30

Dolewamy 100 ml

Czekamy do 1:10

Przeciskamy do 1:38

Wylewamy do czarki


Paulina Szczęsna


  • 18g

  • 24 kliki w comandante

  • woda 89 stopni


Wlewam 150g wody, wsypuję kawkę, odpalam timer

Mieszam 3x

Dodaję 50g wody

Czekam do 1:45, zakręcam, odwracam i wyciskam spokojnie do 2:15.

Przelewam kilka razy z dzbanka do dzbanka przed podaniem.


A jak jeszcze się nie zapisałeś/aś to nie masz na co czekać tylko siup sprawdzaj gdzie jeszcze będziemy w tym roku:




106 wyświetleń0 komentarzy

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie

Comments


bottom of page