Nie mineły 24 godziny jak po wizycie w Gruncie trafiliśmy na drugi koniec Polski bo aż do Szczecina. Tam po raz kolejny ugościła nas Qualia Caffe z Agnieszką Wolską na czele!
Było zacnie bo całe eliminacje odbywały się podczas Festiwalu Kawy, dzięki Bazar Smakoszy za takie super miejsce!
1 miejsce w Szczecinie Wojtek Knop
2 miejsce Ernest Polski
3 miejsce Ariel Woźniak
Wojtek
16g kawy mielimy w młynku Comandante ustawionym na 24 kliki.
kawę wsypujemy do aeropressa w pozycji odwróconej i zalewamy 40-50ml wody (na zawodach żywiecki kryształ) w temperaturze 90 stopni (równocześnie startując timer).
2-3 obrotami aeropressu łagodnie staramy się nasycić kawę wodą, czekamy do 30 sekund pozwalając na bloom.
spokojnym strumieniem uzupełniamy aeropress do 220 ml wody starając się rozbić grudki nierozbite obracaniem.
cierpliwie czekamy do 2 minut parzenia, w międzyczasie: przemywamy filtr w sitku wodą, zakładamy sitko z filtrem, przeciskamy powietrze aby w aeropresie pozostała jedynie kawa z wodą, papierowym ręcznikiem czyścimy górę wieczka.
po dwóch minutach obracamy aeropress, przecikamy kawę nie wykładając w to wiele siły, starając zmieścić się w 30-40 skundach.
gotowe.
Ernest
woda 92 stopni
proporcja 1:14
3 filtry
14,3g kawy
18 klików
wsypałem kawę.
wlałem wodę w proporcji 1:2, czyli 30g wody dynamicznie na środek.
mieszałem zanurzając mieszadło po środku 3 razy.
po 30 sekundach wlałem dynamicznie wodę uzupełniając do 200ml
zamieszałem mocno do siebie 5 razy.
poczekałem do 1:40
obróciłem aeropress i przeciskałem stopniowo przez około 30 sekund nie doprowadzając do syczenia.
od razu po przeciśnięciu odstawiłem aeropress na bok, żeby resztki kawy nie kapały do gotowego naparu.
Ariel
16g kawy
27 klików na Comandante
89 stopni wody
Zalewam 70ml wody, mieszam, czekam 45 sekund i dolewam do 190 ml i po 2:15 przciskam. Voila!
A jak jeszcze się nie zapisałeś/aś to nie masz na co czekać tylko siup sprawdzaj gdzie jeszcze będziemy w tym roku:
Comments