W Zamościu było super, to już ustalone i przyklepane.
Jak tam będziecie przypadkiem lub nie to koniecznie musicie odwiedzić kawiarnię Mazagran w której miały miejsce 4 eliminacje tego sezonu.
Piękne miejsce z równie pięknymi ludźmi i najbardziej kosmicznymi krówkami na świecie.
Zamość dał nam kolejną zwycięską trójkę, która zawalczy w finałach w Warszawie 1.09 a poniżej możecie znaleźć ich przepisy na aeropress.
1 miejsce w Zamościu zajął Piotr Skubis
2 miejsce to Kamil Awłasewicz (Megiddo Cafe)
3 miejsce Kasia Burzyńska (Java Coffee Roasters)
Piotr
18g kawy zmielonej na 25 klików na Comandante
Wsypać kawę do Aeropressa w pozycji odwróconej
0:00 - wlać 50 ml wody ~ 60 stopni
Zamieszać lekko patyczkiem
0:30 - dolać 175 ml wody (do 225 ml w sumie) ~ 92 stopnie
0:45 - lekko zamieszać patyczkiem
1:00 - założyć sitko (pojedyńczy standardowy filtr aeropress) i odwrócić Aeropress
1:15 - lekko zakręcić aeropressem
1:30 - zacząć powoli przeciskać aeropress do 1:55
Kamil
Filtr Timemore
18g kawy
27 klików na Comandante
odsianie pyłu
60g 93 stopnie
mieszanie pressem
0:30 - dolewka do 180g
1:20 - wycisk z uczuciem
na koniec parę zalań do ostudzenia
Kasia
Woda 95 stopni
15.5g kawy
24 kliki na Comandante
Wlałam 120 ml wody
Wsypałam zmieloną kawę i włączyłam start
Wlałam kolejne 120 ml wody
Wymieszałam 6 razy kawsko
Po 1 minucie znów wymieszałam kawę i zakręciłam sitko
Po 1:30 zaczełam przeciskać pressa przez pół minuty
Po 2 minutach miałam gotowoą kawę
Aby napar był gotowy do picia przelewałam go z naczynia do naczynia tyle razy ile miałam czasu :)
Na kolejnych eliminacjach widzimy się w Gdyni u Bero 11.05!
Commentaires