Finał za nami, wszystkie eliminacje za nami to teraz czas na to żebyście poznali przepisy od warszawskich uczestników zawodów.
26 sierpnia odbyły się eliminacje w stolicy, wyłaniając szczęśliwą trójkę, która na drugi dzień walczyła o tytuł Mistrza Polski Aeropress.
Kawa, którą parzyli zawodnicy to Kolumbia, Chapata z regionu Anserma, Caldas. Odmiana to Castillo a proces obróbki natural. Ziarenka możecie już sami zgarnąć bo właśnie pojawiły się w sklepie, o tutaj.
A teraz nie przedłużając poznajcie przepisy na aeropress warszawskich zwycięzców!
ALEKSANDER SMĘT - 1 MIEJSCE
Proporcje:
15 gram kawy
22 kliki na Comandante
220 gramów wody
temperatura wody: 82 stopnie
metoda: inverted
Przepis:
"Przygotuj aeropress w odwróconej pozycji. Wlej całą wodę najpierw do aeropressu. Wsyp kawę na wodę i jak najszybciej zamieszaj 4 razy w każdą stronę. Poczekaj do 2 minuty i zamieszaj w ten sam sposób raz jeszcze. Zakręć sitko z filtrem. Przekręć na kubek/serwer. Przeciskaj samym ciężarem rąk, powinno to trwać 1:00-1:30. Zamieszaj mieszadełkiem lub łyżką przed wypiciem."
CZAREK CIEŚLIŃSKI - 2 MIEJSCE
Proporcje:
23 kliki na Comandante
18 kawy
woda w 86 stopniach
metoda: inverted
Przepis:
"Najpierw przygotowuję sobie sitko z jednym filtrem w środku. Do Aeropressa wlewam 100 ml wody, włączam timer, wsypuję kawę i dolewam kolejne 120 ml (waga będzie pokazywać 238 gram). Potem mieszam ruchem okrężnym 10 razy. Wyciskam Aeropress, żeby nie było poduszki powietrznej, nakładam sitko i odwracam na kubek. Przy 1:00 mieszam Aeropressem jeden raz i zaczynam przeciskać. Chcę przecisnąć około 3/4 naparu w ciągu 20 sekund. Pozostałe 1/4 przeciskam powoli do 1:45. Przelewam kawkę do serwera, parę razy mieszam i gotowe :)."
DOMINIKA GAFKA - 3 MIEJSCE
Proporcje:
woda w 94 stopniach
1 filtr
18 gram kawy
mielenie Fellow Ode 2.0 - "6"
metoda: inverted
Przepis:
"Do aeropressu wlej 100 gram wody, włącz timer, wsyp kawę, dolej wody do 237 gram, zamieszaj dwa razy w prawo, dwa razy w lewo, nakręć sitko, w 58 sekundzie obróć aeropress i przeciskaj do 1:25."
Comments