Przepisy na aeropress finalistów warszawskich eliminacji do MPA 2023
Finał za nami, wszystkie eliminacje za nami to teraz czas na to żebyście poznali przepisy od warszawskich uczestników zawodów.
26 sierpnia odbyły się eliminacje w stolicy, wyłaniając szczęśliwą trójkę, która na drugi dzień walczyła o tytuł Mistrza Polski Aeropress.
Kawa, którą parzyli zawodnicy to Kolumbia, Chapata z regionu Anserma, Caldas. Odmiana to Castillo a proces obróbki natural. Ziarenka możecie już sami zgarnąć bo właśnie pojawiły się w sklepie, o tutaj.
A teraz nie przedłużając poznajcie przepisy na aeropress warszawskich zwycięzców!
ALEKSANDER SMĘT - 1 MIEJSCE
Proporcje:
15 gram kawy
22 kliki na Comandante
220 gramów wody
temperatura wody: 82 stopnie
metoda: inverted
Przepis:
"Przygotuj aeropress w odwróconej pozycji. Wlej całą wodę najpierw do aeropressu. Wsyp kawę na wodę i jak najszybciej zamieszaj 4 razy w każdą stronę. Poczekaj do 2 minuty i zamieszaj w ten sam sposób raz jeszcze. Zakręć sitko z filtrem. Przekręć na kubek/serwer. Przeciskaj samym ciężarem rąk, powinno to trwać 1:00-1:30. Zamieszaj mieszadełkiem lub łyżką przed wypiciem."
CZAREK CIEŚLIŃSKI - 2 MIEJSCE
Proporcje:
23 kliki na Comandante
18 kawy
woda w 86 stopniach
metoda: inverted
Przepis:
"Najpierw przygotowuję sobie sitko z jednym filtrem w środku. Do Aeropressa wlewam 100 ml wody, włączam timer, wsypuję kawę i dolewam kolejne 120 ml (waga będzie pokazywać 238 gram). Potem mieszam ruchem okrężnym 10 razy. Wyciskam Aeropress, żeby nie było poduszki powietrznej, nakładam sitko i odwracam na kubek. Przy 1:00 mieszam Aeropressem jeden raz i zaczynam przeciskać. Chcę przecisnąć około 3/4 naparu w ciągu 20 sekund. Pozostałe 1/4 przeciskam powoli do 1:45. Przelewam kawkę do serwera, parę razy mieszam i gotowe :)."
DOMINIKA GAFKA - 3 MIEJSCE
Proporcje:
woda w 94 stopniach
1 filtr
18 gram kawy
mielenie Fellow Ode 2.0 - "6"
metoda: inverted
Przepis:
"Do aeropressu wlej 100 gram wody, włącz timer, wsyp kawę, dolej wody do 237 gram, zamieszaj dwa razy w prawo, dwa razy w lewo, nakręć sitko, w 58 sekundzie obróć aeropress i przeciskaj do 1:25."
