W Łodzi bawiliśmy się w Quba Caffe w Hot Air Cafe tak samo jak w zeszłym roku.
I tak samo jak w zeszłym roku (a w zasadzie to nawet i lepiej) było SUPER!
Sprawdźcie sobie przepisy łódzkich finalistów i może znajdziecie inspiracje dla swoich poczynań.
1 miejsce w Łodzi Jan Grytczuk
2 miejsce Kacper Brzeski
3 miejsce Kacper Szymczak
Jan
z 18g kawy wyrzucam wszelkiego rodzaju ziarna które odstają od reszty, quakery, pęknięte itp.
Młynek Comandante ustawiam na 25 klików
do młynka wsypuje 16.1g kawy z przebranych ziaren
po zmieleniu pozbywam się tyle chaffu ile dam radę
wodę ustawiam na 85 stopni
do sitka daje jened filtr, zalewam go wodą i poprawiam żeby równo był na dnie
zalewam aeropress w metoddzie reverse 160g wody
wsypuję kawę, i od 5 do 20s mieszam w stałym tempie
wrzucam serwer na wagę, klikam tare
na 1:00 zamykam aeropress wyciskam resztę powietrza z tłoka i odwracam go na serwer
3 szybkie obroty aeropressa na serwerze
1:55 większość zmielonych ziaren powinna już osiąść na dnie, i zaczynam przeciskać do 2:35
do uzysku dolewam tyl e wody, żeby całkowita waga wynosiła 175g
przelewam 5 razy między serwerami i podaje
Kacper Brzeski
Woda: 90 stopni, 150ml
Kawa: 18g, zmielone na 4.2 na Kinu
Filtry: dwa wycięte z cafec abaca+ trochę większe, zaby zasłonić otwory z boku
Parzenie:
wlewamy 50g wody do odwróconego aeropressa
dodajemy kawę
dolewamy pozostałe 100g wody
czekamy około minuty
przeciskamy w 15-20 sekund aż nie zasyczy
ważymy uzysk, dolewamy do 155g
serwujemy poniżej 55 stopni
Kacper Szymczak
Metoda: Invert
Woda Żywiecki Kryształ 92 stopnie
27 klików na Comandante
2 fitry
17g kawy (odsypać defekty z 18g)
mielimy kawkę i gruszką pozbywamy się chaffu
wsypujemy kawę do odwróconego aeropressu
odpalamy stoper i zalewamy 40g wody, mieszamy kawę okrężnymi ruchami kręcąc aeropressem
w między czasie moczymy dwa filtry
po upływie 30 sekund dolewamy 160g wody (w sumie do 200g)
po minucie zakręcamy sitko, wypuszczamy powietrze i odwracamy aeropress
ponownie wirujemy aeropressem (3 okrążenia) aby wyrówbać dno
1:05 zaczynamy przeciskać przez około 30 sekund
1.30/1.35 gotowe
A jak jeszcze się nie zapisałeś/aś to nie masz na co czekać tylko siup sprawdzaj gdzie jeszcze będziemy w tym roku:
Comments