top of page

Przepisy na aeropress - ELIMINACJE ŁÓDŹ

W Łodzi bawiliśmy się w Quba Caffe w Hot Air Cafe tak samo jak w zeszłym roku.

I tak samo jak w zeszłym roku (a w zasadzie to nawet i lepiej) było SUPER!


Sprawdźcie sobie przepisy łódzkich finalistów i może znajdziecie inspiracje dla swoich poczynań.


1 miejsce w Łodzi Jan Grytczuk

2 miejsce Kacper Brzeski

3 miejsce Kacper Szymczak


Jan

  • z 18g kawy wyrzucam wszelkiego rodzaju ziarna które odstają od reszty, quakery, pęknięte itp.

  • Młynek Comandante ustawiam na 25 klików

  • do młynka wsypuje 16.1g kawy z przebranych ziaren

  • po zmieleniu pozbywam się tyle chaffu ile dam radę

  • wodę ustawiam na 85 stopni

  • do sitka daje jened filtr, zalewam go wodą i poprawiam żeby równo był na dnie

  • zalewam aeropress w metoddzie reverse 160g wody

  • wsypuję kawę, i od 5 do 20s mieszam w stałym tempie

  • wrzucam serwer na wagę, klikam tare

  • na 1:00 zamykam aeropress wyciskam resztę powietrza z tłoka i odwracam go na serwer

  • 3 szybkie obroty aeropressa na serwerze

  • 1:55 większość zmielonych ziaren powinna już osiąść na dnie, i zaczynam przeciskać do 2:35

  • do uzysku dolewam tyl e wody, żeby całkowita waga wynosiła 175g

  • przelewam 5 razy między serwerami i podaje


Kacper Brzeski


Woda: 90 stopni, 150ml

Kawa: 18g, zmielone na 4.2 na Kinu

Filtry: dwa wycięte z cafec abaca+ trochę większe, zaby zasłonić otwory z boku


Parzenie:

  • wlewamy 50g wody do odwróconego aeropressa

  • dodajemy kawę

  • dolewamy pozostałe 100g wody

  • czekamy około minuty

  • przeciskamy w 15-20 sekund aż nie zasyczy

  • ważymy uzysk, dolewamy do 155g

  • serwujemy poniżej 55 stopni


Kacper Szymczak


Metoda: Invert

Woda Żywiecki Kryształ 92 stopnie

27 klików na Comandante

2 fitry

17g kawy (odsypać defekty z 18g)


  • mielimy kawkę i gruszką pozbywamy się chaffu

  • wsypujemy kawę do odwróconego aeropressu

  • odpalamy stoper i zalewamy 40g wody, mieszamy kawę okrężnymi ruchami kręcąc aeropressem

  • w między czasie moczymy dwa filtry

  • po upływie 30 sekund dolewamy 160g wody (w sumie do 200g)

  • po minucie zakręcamy sitko, wypuszczamy powietrze i odwracamy aeropress

  • ponownie wirujemy aeropressem (3 okrążenia) aby wyrówbać dno

  • 1:05 zaczynamy przeciskać przez około 30 sekund

  • 1.30/1.35 gotowe


A jak jeszcze się nie zapisałeś/aś to nie masz na co czekać tylko siup sprawdzaj gdzie jeszcze będziemy w tym roku:







96 wyświetleń0 komentarzy

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie

Yorumlar


bottom of page