top of page
Zdjęcie autoraPaulina Ostrowska

REGULAMIN MPA 2024

Zaktualizowano: 20 cze

Organizatorzy: Co.Phi Uri Wollner

Host: kawiarnia, palarnia, w danym mieście



REJESTRACJA


Rejestracja odbywa się przez stronę cophi.pl

W specjalnie przygotowanej zakładce na stronie zostaną dodane bilety na udział w eliminacjach jako produkt możliwy do zakupu przez uczestników. 


UDZIAŁ W ELIMINACJACH WIĘCEJ NIŻ 1 RAZ

Nawet jeśli zakwalifikowałeś się w jakiś eliminacjach to możesz startować w kolejnych. Na przykład po to żeby mieć fun i nabrać większego doświadczenia, poznać nowych ludzi i rozwinąć swoje dotychczasowe umiejętności. Ta zasada się zmieniła od poprzedniego sezonu więc miejcie to na uwadze.

Jeśli jednak nie masz ochoty lub coś ci wypadło i nie możesz startować w kolejnych eliminacjach a opłaciłeś/łaś już wpisowe to masz prawo do odsprzedania swojego miejsca innej osobie.


OPŁATY


Udział w eliminacjach możliwy jest po opłaceniu wpisowego w wysokości 149 zł. Do 19.03 obowiązuje promocja w ramach której uczestnicy mogą opłacić wpisowe 139 zł zamiast 149 zł.


Do każdego zakupu możliwe jest wystawienie faktury VAT. Należy o tym poinformować organizatora emailowo na adres: aeropresspoland@gmail.com


UCZESTNICY


Organizator udostępni uczestnikom link do internetowej rejestracji na eliminacje. 

Rejestracja zostanie zamknięta na 30 dni przed eliminacjami w danym mieście lub zostanie przedłużona jeśli będą jeszcze miejsca.


Formularz rejestracyjny na wszystkie eliminacje zostaje otwarty 19.03.2024 roku.


JOKER CARD - KARTA MOŻLIWA DO UŻYCIA PODCZAS ELIMINACJI

Host ma możliwość chociaż nie jest to obowiązkowe do rozdania jednej dzikiej karty wśród uczestników swoich eliminacji. To do Hosta należy decyzja kiedy i w jakim celu karta zostanie przyznana. Na przykład jeśli Host zauważy że podczas ostatniej rundy będą np. 2 osoby zamiast 3, może przyznać dziką kartę po pierwszej serii rund, która doprowadzi do finałów w jego lokalizacji. To w jakim celu dzika karta zostanie przyznana musi zostać jasno zakomunikowane.


WILD CARD - KARTA DO FINAŁU


Musi być wylosowana ze wszystkich osób, które wzięły udział w zawodach z wyjątkiem finalistów. Losowanie odbywa się tylko wśród osób, które są obecne. 

Co oznacza: losowanie odbędzie się pod koniec zawodów, jeśli zostanie wylosowana osoba, która poszła do domu bo wcześniej została wyeliminowana: losowanie powtarza się. 

Losowanie dzikiej karty odbędzie się w następujący sposób: imiona wraz z nazwiskami wszystkich uczestników danych eliminacji zostaną umieszczone w słoiku lub innym dużym naczyniu. Wskazana przez hosta osoba z zamkniętymi oczami wylosuje kartkę z imieniem i nazwiskiem po czym ogłosi osobę wylosowaną. Host ma możliwość wprowadzenia własnych zasad wylosowania WILD CARD np. Tak jak było to w Szczecinie w 2023 roku kiedy WILD CARD została wylosowana poprzez quiz.


KAWA


Kawa do uczestników musi zostać dostarczona na dwa tygodnie przed datą eliminacji. Na paczce nie mogą znaleźć się żadne informacje o jej pochodzeniu, profilu palenia, nutach smakowych itd.


Kawa która będzie zapewniona uczestnikom podczas eliminacji musi być tą samą kawą o tej samej dacie palenia, która została wysłana uczestnikom na dwa tygodnie przed eliminacjami.


WODA


Host musi zapewnić wodę wszystkim uczestnikom eliminacji. Wszyscy uczestnicy muszą parzyć kawę na tej samej wodzie, w tym roku jako wodę AEROPRESS SEASON 3 przyjmujemy Żywiecki Kryształ. Zawodnicy nie mogą do parzenia kawy podczas rund używać przyniesionej przez siebie wody. 


Jeśli Host nie ma możliwości zapewnienia Żywieckiego Kryształu a ma “własną” wodę musi tą kwestię ustalić i potwierdzić z Organizatorem. Oraz powiadomić uczestników o tym jaka to będzie woda na minimum dwa tygodnie przed eliminacjami. 


SPECYFIKACJE I OGRANICZENIA


Zawodnicy muszą używać oryginalnego AeroPress Original lub AeroPress Clear (wersje Clear ale kolorowe jak różowy czy niebieski itd również są dopuszczone). Wszystkie części AeroPressa, muszą zostać użyte. Inne wersje AeroPress, w tym Go, XL, Premium i Flow Control Filter Cap, nie są dozwolone w konkursie. Zawodnicy mogą używać pucharów wydanych przez World AeroPress Championship oraz niestandardowo malowanych zaparzaczy AeroPress, pod warunkiem że są one wykonane z niezmienionego i oryginalnego AeroPress Original lub Clear. Żaden inny zaparzacz do kawy nie jest dozwolony w żadnym aspekcie konkursu.


PRZEBIEG RUND


Runda składa się z trzech zawodników startujących w tym samym czasie. 


Trwa ona 8 minut w ciągu, których zawodnicy mają czas na:

W pierwszych 3 minutach:

  • Odważenie kawy

  • Zagotowanie wody w czajniku

  • Włożyć filtr do sitka (ale nie moczyć go)

  • Przygotowanie się do parzenia


Zawodnicy nie mogą:

  • Przelać filtra

  • Podgrzewać/ochładzać zaparzaczy i naczyń

  • Wsypać kawy do młynka lub mielić kawy


W kolejnych 5 minutach zawodnicy mają czas na:

  • Zmielenie kawy

  • Zagotowanie wody (jeśli wcześniej tego nie zrobili)

  • Rozpoczęcie parzenia

  • Zaparzenie kawy

  • Wlanie zaparzonej kawy do czarki, która później zostaje dostarczona do sędziów.


Gdy zegar zadzwoni informując o zakończeniu czasu, na stołach muszą znajdować się czarki z zaparzoną kawą. Zawodnicy mogą zacząć sprzątać stanowisko i przygotować je dla kolejnej osoby.


Zawodnik, który przekroczy czas 8 minut i nie zdąży zaparzyć lub wlać kawy do czarki dla sędziów zostaje zdyskwalifikowany.

  • Jako składniki dozwolone są wyłącznie: mielona kawa i woda.

  • Jeśli organizatorzy/hości określili i dostarczyli kawę konkursową, jest to jedyna kawa, która może zostać użyta do parzenia

  • Jeśli organizatorzy/hości określili i zapewnili wodę konkursową, jest to jedyna woda, której można użyć.

  • Każdy zawodnik podczas rundy otrzymuje 18 g kawy.

  • Zawodnicy zobowiązani są do przygotowania minimum 150g naparu.

  • Zawodnicy mogą dodawać do parzonej kawy wodę o dowolnej temperaturze (bypass)

  • Kawa zaparzona nie przedstawiona w czasie 5 minut nie będzie oceniana.



SPRZĘT


Dla uczestników na stanowiskach czekać będą:

  • Aeropress

  • Waga

  • Młynek Comandante

  • Serwer/zlewka szklana

  • Czarka

  • Czajnik Fellow


Do ogólnej dyspozycji zawodników będzie młynek elektryczny Bentwood.


FILTRY


Dozwolone są dowolne typy i marki filtrów, pod warunkiem że nie zastępują one oryginalnego sitka AeroPress.

Filtry mogą być wykonane z papieru, metalu, tkaniny lub innego materiału, pod warunkiem że są neutralne w smaku i nie dodają smaku do zaparzonej kawy.

Filtr musi pasować do uchwytu filtra, gdy jest włożony do sitka mory, i jednocześnie być głównym mechanizmem filtrującym zaparzoną kawę.



AKCESORIA DO PARZENIA 


Dozwolone są akcesoria wspomagające parzenie kawy, takie jak: młynki, czajniki, karafki, wagi, mieszadła, łyżki, stopery, termometry, stojaki na zaparzacze, sita, dmuchawy powietrza, narzędzia RDT (Ross Droplet Technique), narzędzia WDT (Weiss Distribution Technique), chłodzące kamienie (mrożone kulki) i narzędzia do dystrybucji wody. Wszystkie akcesoria muszą być zgodne z zasadami określonymi w "Specyfikacje i Ograniczenia Zaparzaczy" i nie mogą naruszać żadnych innych zasad konkursu.





935 wyświetleń0 komentarzy

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie

Commentaires


bottom of page