top of page

REGULAMIN MPA 2024

Organizatorzy: Co.Phi Uri Wollner

Host: kawiarnia, palarnia, w danym mieście



REJESTRACJA


Rejestracja odbywa się przez stronę cophi.pl

W specjalnie przygotowanej zakładce na stronie zostaną dodane bilety na udział w eliminacjach jako produkt możliwy do zakupu przez uczestników. 


UDZIAŁ W ELIMINACJACH WIĘCEJ NIŻ 1 RAZ

Nawet jeśli zakwalifikowałeś się w jakiś eliminacjach to możesz startować w kolejnych. Na przykład po to żeby mieć fun i nabrać większego doświadczenia, poznać nowych ludzi i rozwinąć swoje dotychczasowe umiejętności. Ta zasada się zmieniła od poprzedniego sezonu więc miejcie to na uwadze.

Jeśli jednak nie masz ochoty lub coś ci wypadło i nie możesz startować w kolejnych eliminacjach a opłaciłeś/łaś już wpisowe to masz prawo do odsprzedania swojego miejsca innej osobie.


OPŁATY


Udział w eliminacjach możliwy jest po opłaceniu wpisowego w wysokości 149 zł. Do 19.03 obowiązuje promocja w ramach której uczestnicy mogą opłacić wpisowe 139 zł zamiast 149 zł.


Do każdego zakupu możliwe jest wystawienie faktury VAT. Należy o tym poinformować organizatora emailowo na adres: aeropresspoland@gmail.com


UCZESTNICY


Organizator udostępni uczestnikom link do internetowej rejestracji na eliminacje. 

Rejestracja zostanie zamknięta na 30 dni przed eliminacjami w danym mieście lub zostanie przedłużona jeśli będą jeszcze miejsca.


Formularz rejestracyjny na wszystkie eliminacje zostaje otwarty 19.03.2024 roku.



JOKER CARD - KARTA MOŻLIWA DO UŻYCIA PODCZAS ELIMINACJI

Host ma możliwość chociaż nie jest to obowiązkowe do rozdania jednej dzikiej karty wśród uczestników swoich eliminacji. To do Hosta należy decyzja kiedy i w jakim celu karta zostanie przyznana. Na przykład jeśli Host zauważy że podczas ostatniej rundy będą np. 2 osoby zamiast 3, może przyznać dziką kartę po pierwszej serii rund, która doprowadzi do finałów w jego lokalizacji. To w jakim celu dzika karta zostanie przyznana musi zostać jasno zakomunikowane.


WILD CARD - KARTA DO FINAŁU


Musi być wylosowana ze wszystkich osób, które wzięły udział w zawodach z wyjątkiem finalistów. Losowanie odbywa się tylko wśród osób, które są obecne. 

Co oznacza: losowanie odbędzie się pod koniec zawodów, jeśli zostanie wylosowana osoba, która poszła do domu bo wcześniej została wyeliminowana: losowanie powtarza się. 

Losowanie dzikiej karty odbędzie się w następujący sposób: imiona wraz z nazwiskami wszystkich uczestników danych eliminacji zostaną umieszczone w słoiku lub innym dużym naczyniu. Wskazana przez hosta osoba z zamkniętymi oczami wylosuje kartkę z imieniem i nazwiskiem po czym ogłosi osobę wylosowaną. Host ma możliwość wprowadzenia własnych zasad wylosowania WILD CARD np. Tak jak było to w Szczecinie w 2023 roku kiedy WILD CARD została wylosowana poprzez quiz.



KAWA


Kawa do uczestników musi zostać dostarczona na dwa tygodnie przed datą eliminacji. Na paczce nie mogą znaleźć się żadne informacje o jej pochodzeniu, profilu palenia, nutach smakowych itd.


Kawa która będzie zapewniona uczestnikom podczas eliminacji musi być tą samą kawą o tej samej dacie palenia, która została wysłana uczestnikom na dwa tygodnie przed eliminacjami.



WODA


Host musi zapewnić wodę wszystkim uczestnikom eliminacji. Wszyscy uczestnicy muszą parzyć kawę na tej samej wodzie, w tym roku jako wodę AEROPRESS SEASON 3 przyjmujemy Żywiecki Kryształ. Zawodnicy nie mogą do parzenia kawy podczas rund używać przyniesionej przez siebie wody. 


Jeśli Host nie ma możliwości zapewnienia Żywieckiego Kryształu a ma “własną” wodę musi tą kwestię ustalić i potwierdzić z Organizatorem. Oraz powiadomić uczestników o tym jaka to będzie woda na minimum dwa tygodnie przed eliminacjami. 


PRZEBIEG RUND


Runda składa się z trzech zawodników startujących w tym samym czasie. 


Trwa ona 8 minut w ciągu, których zawodnicy mają czas na:

W pierwszych 3 minutach:

  • Odważenie kawy

  • Zagotowanie wody w czajniku

  • Włożyć filtr do sitka (ale nie moczyć go)

  • Przygotowanie się do parzenia


W pierwszych 3 minutach nie można rozpocząć parzenia ani wlewać wody do Aeropressa ani do serwera.


W kolejnych 5 minutach:

  • Zmielenie kawy

  • Zagotowanie wody (jeśli wcześniej tego nie zrobili)

  • Rozpoczęcie parzenia

  • Zaparzenie kawy

  • Wlanie zaparzonej kawy do czarki, która później zostaje dostarczona do sędziów.


Gdy zegar zadzwoni informując o zakończeniu czasu, na stołach muszą znajdować się czarki z zaparzoną kawą. Zawodnicy mogą zacząć sprzątać stanowisko i przygotować je dla kolejnej osoby.


Zawodnik, który przekroczy czas 8 minut i nie zdąży zaparzyć lub wlać kawy do czarki dla sędziów zostaje zdyskwalifikowany.

  • Jako składniki dozwolone są wyłącznie: mielona kawa i woda.

  • Jeśli organizatorzy/hości określili i dostarczyli kawę konkursową, jest to jedyna kawa, która może zostać użyta do parzenia

  • Jeśli organizatorzy/hości określili i zapewnili wodę konkursową, jest to jedyna woda, której można użyć.

  • Każdy zawodnik podczas rundy otrzymuje 18 g kawy.

  • Zawodnicy zobowiązani są do przygotowania minimum 150g naparu.

  • Zawodnicy mogą dodawać do parzonej kawy wodę o dowolnej temperaturze (bypass)

  • Kawa zaparzona nie przedstawiona w czasie 5 minut nie będzie oceniana.



SPRZĘT


Dla uczestników na stanowiskach czekać będą:

  • Aeropress

  • Waga

  • Młynek Comandante

  • Serwer/zlewka szklana

  • Czarka

  • Czajnik Fellow


Do ogólnej dyspozycji zawodników będzie młynek elektryczny Bentwood.


FILTRY


Dopuszczalne są wszystkie rodzaje filtrów: papierowe, metalowe, silikonowe byle by mieściły się w sitku i go nie zastępowały.



AKCESORIA DO PARZENIA 


Dopuszczalne są:

  • Młynki (inne niż te zapewnione przez organizatora czyt. własne)

  • Czajniki  (inne niż te zapewnione przez organizatora czyt. własne)

  • Karafki

  • Wagi (inne niż te zapewnione przez organizatora czyt. własne)

  • Łyżki

  • Stopery

  • Przesiewacze zmielonego ziarna

  • Ochładzające kamienie/kulki




82 wyświetlenia0 komentarzy

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie
bottom of page