top of page

Przepisy na aeropress - ELIMINACJE KRAKÓW

W Krakowie bawilśmy się w naszej nowej kawiarni przy Józefa 25. Był bar, było jedzenie i była cała masa zajaranych kawą ludzi! Z tego wydarzenia wyłoniliśmy trzy najlepsze pressy, które możecie poznać piętro niżej.


Kawą była Brazylia Minas Gerais, red catuai w obróbce carbonic maceration co nie zdziwiło nikogo (haha).


1 miejsce w Krakowie zajął Piotr Warias

2 miejsce to Kuba Cichoń (Dobra Palarnia Kawy)

3 miejsce Maryia Krylowa


Piotr

- wodę nagrzać do 87°C 

- w międzyczasie zmielić 18g kawy (15 klików timemore C3s), odsiać 1g najdrobniejszej frakcji 

- do Aeropressu w pozycji odwróconej wlać 200 ml wody 

-wsypać kawę jednocześnie włączając stoper -po wsypaniu delikatnie zamieszać żeby zamoczyć całą kawę przed 0:10 

- odczekać do 0:40 po czym zamieszać zdecydowanie 4 razy: do siebie, od siebie, w prawo i w lewo 

- pozbyć się powietrza i zakręcić sitko z dwoma zmoczonymi filtrami 

 - 1:30 nałożyć serwer i odwrócić Aeropress 

 - zakręcić Aeropressem żeby strącić przyklejoną kawę, 1:35 zacząć przeciskać tak żeby skończyć między 1:55, a 2:00 

- przelać do czarki z dużej wysokości


Kuba

Żywiecki Kryształ 93 stopnie

26 klik Comandante 

Do klasycznie ustawionego aeropressu wsypujemy 18 g zmielonej kawy. Zalewamy energicznie do 175 ml.

W 30 sekundzie mieszamy przez 10 sekund.

W 55 sekundzie zaczynamy wyciskać żeby zamknąć cały przepis w 1:10 min - przeciskamy wszystko razem z powietrzem.

Po przelaniu dolewamy 10 ml zimnej wody.


Maryia

Invert 2 filtry

18g kawy

18 klików 

85 temperatura wody 


 Wsypujemy kawę.

Dodajemy 115 ml wody, delikatnie mieszkany przez 10 sek.

“Ściągnąć w dół” AeroPress, żeby nie zostało powietrze, nałożyć sitko z filtrem. Przeciskać 1 minutę.

Dolać do smaku 75 ml wody w tej samej temperaturze, zamieszać.


Kolejne eliminacje w sobotę 20.04 w kawiarni Mazagran :)



Zdjęcie @dobrapalarniakawy @mateusz_zimnoch


184 wyświetlenia0 komentarzy

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie
bottom of page