top of page

Przepisy na aeropress - ELIMINACJE ZAMOŚĆ

W Zamościu było super, to już ustalone i przyklepane.


Jak tam będziecie przypadkiem lub nie to koniecznie musicie odwiedzić kawiarnię Mazagran w której miały miejsce 4 eliminacje tego sezonu.

Piękne miejsce z równie pięknymi ludźmi i najbardziej kosmicznymi krówkami na świecie.


Zamość dał nam kolejną zwycięską trójkę, która zawalczy w finałach w Warszawie 1.09 a poniżej możecie znaleźć ich przepisy na aeropress.


1 miejsce w Zamościu zajął Piotr Skubis

2 miejsce to Kamil Awłasewicz (Megiddo Cafe)

3 miejsce Kasia Burzyńska (Java Coffee Roasters)


Piotr

18g kawy zmielonej na 25 klików na Comandante

Wsypać kawę do Aeropressa w pozycji odwróconej

0:00 - wlać 50 ml wody ~ 60 stopni

Zamieszać lekko patyczkiem

0:30 - dolać 175 ml wody (do 225 ml w sumie) ~ 92 stopnie

0:45 - lekko zamieszać patyczkiem

1:00 - założyć sitko (pojedyńczy standardowy filtr aeropress) i odwrócić Aeropress

1:15 - lekko zakręcić aeropressem

1:30 - zacząć powoli przeciskać aeropress do 1:55


Kamil

Filtr Timemore

18g kawy

27 klików na Comandante

odsianie pyłu

60g 93 stopnie

mieszanie pressem

0:30 - dolewka do 180g

1:20 - wycisk z uczuciem

na koniec parę zalań do ostudzenia


Kasia

Woda 95 stopni

15.5g kawy

24 kliki na Comandante

Wlałam 120 ml wody

Wsypałam zmieloną kawę i włączyłam start

Wlałam kolejne 120 ml wody

Wymieszałam 6 razy kawsko

Po 1 minucie znów wymieszałam kawę i zakręciłam sitko

Po 1:30 zaczełam przeciskać pressa przez pół minuty

Po 2 minutach miałam gotowoą kawę


Aby napar był gotowy do picia przelewałam go z naczynia do naczynia tyle razy ile miałam czasu :)


Na kolejnych eliminacjach widzimy się w Gdyni u Bero 11.05!



Ostatnie posty

Zobacz wszystkie
bottom of page