Po raz drugi widzieliśmy się w Olsztynie u Lani Coffee x House Cafe by rozegrać aeropressową rundę w tym regionie. Dało nam to trzy super przepisy na pressa, które możecie poznać poniżej.
Kawą, która była parzona przez uczestników okazała się Kenia Washed o której poczytacie pewnie niedługo u Lani.
1 miejsce w Olsztynie zajęła Janina Łaszkiewicz (Dear Judges)
2 miejsce należy Sylwi Królak (Java Coffee)
3 miejsce Beata Madej (Somnium Cafe Bar)
Janina: filtr Cafec 1sm
(większy niż aeropress żeby przykryć boki i przyspieszyć flow)
12g kawy 32 kliki na comandante
50ml pourover bloom
84 stopnie zamieszać dobrze i pozwolić kawie kapać
1:00 dodać 6g kawy zmielonej w 24 klikach i zalać 140 ml wody w 88 stopniach
szybko zamieszać i zacząć delikatnie przeciskać od 1:20 kończąc na 2 minutach
nie przeciskać do samego końca
dodać trochę magii
Sylwia:
Aeropressa robię invertem.
Grzeje wodę do 95 stopni na 17g kawy.
Najpierw robię preinfuzję wlewając wodę (50ml) potem wrzucam na to kawę. Mieszam 10 razy kawkę i czekam 00:30 sekund.
Nie odstawiam w tym czasie czajnika na utrzymanie temperatury tylko pozwalam jej trochę spaść. Po 30 sekundach dolewam wodę do końca i pozwalam kawie parzyć się przez 1:50 min.
Przekręcam pressa i przeciskam.
Beata:
metoda: Standard
mielenie: 51 klik na Comandante - Red Clix
Woda: 88 stopni, żywiecki kryształ
doza: 13g
2 filtry wycięte z Cafec Light Roast
Zmocz filtry.
Wsyp kawę.
Włącz stoper i wlej szybko 40g wody i kilka razy przemieszaj.
Poczekaj do 0:30 i wlej energicznie pozostałe 160g wody.
Załóż tłok, poczekaj do 1:30.
Powoli przeciskaj do 2:00, zakończ przy syku.
Comments