top of page

Przepisy na aeropress - ELIMINACJE OLSZTYN

Zaktualizowano: 16 kwi

Po raz drugi widzieliśmy się w Olsztynie u Lani Coffee x House Cafe by rozegrać aeropressową rundę w tym regionie. Dało nam to trzy super przepisy na pressa, które możecie poznać poniżej.


Kawą, która była parzona przez uczestników okazała się Kenia Washed o której poczytacie pewnie niedługo u Lani.


1 miejsce w Olsztynie zajęła Janina Łaszkiewicz (Dear Judges)

2 miejsce należy Sylwi Królak (Java Coffee)

3 miejsce  Beata Madej (Somnium Cafe Bar)


Janina: filtr Cafec 1sm 

(większy niż aeropress żeby przykryć boki i przyspieszyć flow)

12g kawy 32 kliki na comandante 

50ml pourover bloom

84 stopnie zamieszać dobrze i pozwolić kawie kapać

1:00 dodać 6g kawy zmielonej w 24 klikach i zalać 140 ml wody w 88 stopniach

szybko zamieszać i zacząć delikatnie przeciskać od 1:20 kończąc na 2 minutach

nie przeciskać do samego końca

dodać trochę magii

 

Sylwia:

Aeropressa robię invertem.

Grzeje wodę do 95 stopni na 17g kawy.

Najpierw robię preinfuzję wlewając wodę (50ml) potem wrzucam na to kawę. Mieszam 10 razy kawkę i czekam 00:30 sekund.

Nie odstawiam w tym czasie czajnika na utrzymanie temperatury tylko pozwalam jej trochę spaść. Po 30 sekundach dolewam wodę do końca i pozwalam kawie parzyć się przez 1:50 min.

Przekręcam pressa i przeciskam. 


Beata:

metoda: Standard

mielenie: 51 klik na Comandante - Red Clix

Woda: 88 stopni, żywiecki kryształ

doza: 13g

2 filtry wycięte z Cafec Light Roast


Zmocz filtry.

Wsyp kawę.

Włącz stoper i wlej szybko 40g wody i kilka razy przemieszaj.

Poczekaj do 0:30 i wlej energicznie pozostałe 160g wody.

Załóż tłok, poczekaj do 1:30.

Powoli przeciskaj do 2:00, zakończ przy syku.




63 wyświetlenia0 komentarzy

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie
bottom of page