top of page
Zdjęcie autoraPaulina Ostrowska

Przepisy na aeropress - ELIMINACJE BIELSKO-BIAŁA

Hej, ho.

Poznajcie przepisy z pierwszych eliminacji w palarni Grunt w Bielsko-Białej.

Na zaproszenie Wojtka przyjechaliśmy do Gruntu z aeropressami i powiem szczerze, że dawno nie bawiłam się tak fajnie i nie jadłam tak dobrze!


Jak będziecie w okolicach to koniecznie musicie ich odwiedzić!


Zwycięska trójka wygląda następująco:


1 miejsce w Bielsko-Białej Michał Hachuła

2 miejsce Marcin Gilarski

3 miejsce Natalia Skubiszewska


Michał

metoda: odwrócona

młynek: Kingrinder K6 ustawiony na 2.10

filtr: 2x standardowy, zmoczony

użyta kawa: 17g


  1. Czajnik ustawiam na 96 stopni z podtrzymaniem temperatury.

  2. Wsypuję kawę na tackę do 17g; odrzucam brzydkie ziarna i w razie potrzeby dorzucam do tych 17g

  3. Zraszam kawę atomizerem o bardzo dużym rozrzucie - wykorzystałem taki do kwiatków :)

  4. Mając gorącą wodę wlewam ją do Aero do 100g


0:00 - wsypuję kawę do wody i delikarnie ją "ubijam" mieszadłem z Aeropressu żeby dokładnie całą zmoczyć

0:30 - dolewam ok. 100g wody żeby na wadze dostać 220g

1:20 - zakładam sitko ze zmoczonymi filtrami i obracam Aero

1:30 - intensywny swirl przez 5 sekund do 1:35

2:00 - przeciskam tak żeby skończyć równo w 2:30

2:30 - koniec


Przed podaniem przelewam kilka razy pomiędzy naczyniami żeby zbić temperaturę.


Marcin

Ulubiony forumowy przepis. 17 gramów kawy zmielone na 30 klików w młynku c40. Namoczony filtr papierowy. Woda 92 stopnie. Do Aeropressu wlewam pierwszą część wody, przesypuję kawę - włączam stoper. Dolewam kolejną porcję wody uzyskując na wadze 237 gramów. Mieszam 3 razy.

Zakręcam Aeropress. Czekam do 1:00, odwracam i przeciskam do około 1:20.


Natalia

metoda: invert

woda: 83 stopnie

mielenie: 15 klików comandante

gramatura: 17g


1 filtr umieszczam w sitku i przelewam, wygrzewam aeropress, wlewam 60g wody, wsypuję kawę, włączam czas, mieszam energicznie do 0:10, czekam do 0:20, wlewam wodę do 220g, mieszam 15 razy, 1:00 obracam i wolno przeciskam do 2:00, przelewam kawę kilka razy aby ją napowietrzyć i ostudzić.


Kolejne eliminacje 25.05 w Kaferdam przy ul. Grobla 30 w Poznaniu, gości nas Guest Coffee Culture


A jak jeszcze się nie zapisałeś/aś to nie masz na co czekać tylko siup sprawdzaj gdzie jeszcze będziemy w tym roku:



141 wyświetleń0 komentarzy

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie

Comments


bottom of page