top of page

Poznaj przepisy na aeropress zwycięzców eliminacji do Mistrzostw Polski Aeropress 2023 - OLSZTYN

Eliminacje w Olsztynie odbyły się w kawiarni House Cafe, 18 marca 2023.

Otwierając #aeropressseason2 świetnie bawiliśmy się w tym uroczym miejscu! Był cupping od Lani Coffee, otwarty brew bar gdzie można było spróbować kaw z oferty kawiarni oraz jeśli mieliście ochotę zamówić sobie coś do jedzenia. A wybór był całkiem niezły: od śniadań po witrynę pełną ciast, trudno było się wszystkiemu oprzeć.


Ale przechodząc do rzeczy: było 9 zawodników, którzy startowali w trójkach. W pierwszej serii rund zostało wyłowionych 6 osób, a w kolejnej 2 i dzika karta. Zwycięska trójka walczyła

o zajęcie pierwszego, drugiego oraz trzeciego miejsca.


Kawa którą parzyli zawodnicy to Honduras od Lani Coffee. Nie była to łatwa kawa jak to sama przyznała Ania Drobnica - Q Arabika i Robusta Grader. Ale jak widać niektórym udało się zaparzyć ją tak pysznie, że znaleźli się na podium. Poznajcie ich przepisy na aeropress:


#3 miejsce Krzysiek Roszkowski

  • kawa: 16g

  • mielenie: 6 i 2/3 Fellow Ode 1.1

  • woda: z Olsztyna

  • temperatura wody: 90 stopni

  • całkowity uzysk: 150 ml

Przepis:

"Wlewam 16g wody do pressa i taruję wagę. Wsypuję kawę i włączam zegar. Zalewam do 50g na wadze. W 30 sekundzie mieszam 4 razy (do jednolitego wyglądu), dolewam 60g wody (waga powinna pokazywać 100-120g - ważne żeby kawa była dobrze zwilżona). Zakręcam z 1 suchym filtrem. Odciskam powietrze i w 1 minucie stawiam na serwer, 1:10 zaczynam powoli przeciskać. Koniec przeciskania powinien nastąpić w 1:30. Finealnie chcę mieć 155g naparu. Brakującą część uzupełniam pół na pół wodą w 90 stopniach (resztę wody wylewam

i nalewam świeżej do czajnika) i wodą która złapała ciepło z czajnika uzupełniam drugą część brakującej połowy masy."



#2 miejsce Katarzyna Siudzińska

  • kawa: 17,5g

  • mielenie: 21 klików na Comandante

  • woda: 120 ppm

  • temperatura wody: 86 stopni

  • całkowity uzysk: 240 ml

Przepis: "Do Aeropressa wlać 45g wody, wsypać zmieloną kawę. Zamieszać kawę 10 razy. Preinfuzja 30 sekund. Wlać pozostałą wodę (do 240 ml). Zamieszać szpatułką 3 razy. Zacząć przeciskanie w 1:15 i skończyć w 2:00."



#1 miejsce Sylwia Królak

  • kawa: 18g

  • mielenie: 24 kliki na Comandante

  • temperatura wody: 95 stopni

Przepis:

"Aero stawiam na wadze, leje najpierw 60g wody. Włączam timer, sypie kawę, mieszam 5 razy szpatułką od pressa ale nie musi być to równomiernie, bardziej żeby kawa złapała trochę wody. Preinfuzja to 00:35 sekund a potem lejemy już wodę do końca (uzysk 190 ml). Ja dawałam dwa filtry zamiast jednego, przelewałam gorącą wodą i przeciskałam po 1:36. Kawka gotowa :)"

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie
bottom of page