top of page
Zdjęcie autoraPaulina Ostrowska

Poznaj przepisy na aeropress zwycięzców eliminacji do Mistrzostw Polski Aeropress 2023 - KRAKÓW

W Krakowie eliminacje do aeropressa odbyły się w palarni Dobra Palarnia Kawy. To już drugi raz kiedy dobra ekipa mogła zorganizować to wydarzenie. W eliminacjach uczestniczyło blisko 50 uczestników co sprawia, że w tym sezonie jest to drugie najliczniejsze przeciskanie pressów (zaraz po Warszawie, gdzie będziemy mieć około 80 osób).


Przyjrzyjcie się bliżej recepturom zwycięskiej trójki. I może Wy wykorzystacie przepisy na aeropress w swoim kawowym życiu!


#3 miejsce Natalia Skubiszewska

  • kawa: 17.5g

  • mielenie: 24 kliki na komesiu

  • woda: żywiecki kryształ

  • temperatura wody: 89 stopni

  • metoda: invert

Przepis:

"Wygrzewam aeropress i serwer, umieszczam 1 filtr w sitku i przelewam go. Stawiam aeropress na wadze, wlewam 50g wody, wsypuję kawę, włączam stoper, dolewam wodę do 237g, mieszam 5 razy, zakręcam sitko. Czekam do 1:15 min, obracam aeropress, przeciskam od 1:20 do 1:50 (kończę przeciskanie gdy usłyszę "tsss")".


#2 miejsce Filip Snela

  • kawa: 18g

  • mielenie: 28 klików na komesiu

  • woda: żywiecki kryształ (do zaparzenia 100g , temperatura 85 stopni) oraz żywiec zdrój zmieszany z kryształem do 68 ppm (bypas 70g, temperatura 60 stopni)

  • filtry: 1 sztuka

  • metoda: invert

Przepis:

  1. Wygrzać pressa i go wysuszyć.

  2. Wsypujemy kawę i zalewamy 100g kryształu o temperaturze 85 stopni i zostawiamy na 30 sekund.

  3. Następnie mieszamy przez 60 sekund (około jeden obrót na sekundę).

  4. Zakręcamy pressa i wyciskamy około połowę powietrza z niego.

  5. Przeciskamy przez około 1:15 minuty.

  6. Zostawiamy na 20 sekund, aby ostatnie krople spłyneły.

  7. Na koniec robimy bypas 70g (mix żywiec i kryształ) w temperaturze 60 stopni.

#1 miejsce Patryk Mądry

  • kawa: 15g

  • mielenie: 20 klików na komesiu

  • woda: żywiecki kryształ

  • temperatura wody: 90 stopni

  • filtry: 2 sztuki

  • metoda: invert

Przepis:

"Przed parzeniem: Przebieramy ziarna, mielimy do polimerowego słoiczka (czaf i pył zostają przy żarnie). Przesypujemy kawę na tackę i ewentualnie przedmuchujemy delikatnie resztki czafu. Przelewamy 2 filtry ciepłą wodą.

  1. Wlewamy do aeropressa 100ml wody w temperaturze 90 stopni.

  2. Wsypujemy kawę i włączamy timer.

  3. Dolewamy wodę do 215 ml (aby cała kawa była mokra).

  4. Mieszamy mieszadłem w prawo i lewo do około 20 sekundy (po samym dnie).

  5. Zakręcamy sitko i pozbywamy się zbędnego powietrza.

  6. Gdy na timerze będzie 1 minuta, stawiamy Aeropress na zlewkę.

  7. Przeciskamy do około 1:30.

  8. Gotowy napar mieszamy energicznie łyżką w zlewce po dnie oraz przelewamy do innej zlewki.

  9. Przelewamy do czarki."



Comments


bottom of page