W Krakowie eliminacje do aeropressa odbyły się w palarni Dobra Palarnia Kawy. To już drugi raz kiedy dobra ekipa mogła zorganizować to wydarzenie. W eliminacjach uczestniczyło blisko 50 uczestników co sprawia, że w tym sezonie jest to drugie najliczniejsze przeciskanie pressów (zaraz po Warszawie, gdzie będziemy mieć około 80 osób).
Przyjrzyjcie się bliżej recepturom zwycięskiej trójki. I może Wy wykorzystacie przepisy na aeropress w swoim kawowym życiu!
#3 miejsce Natalia Skubiszewska
kawa: 17.5g
mielenie: 24 kliki na komesiu
woda: żywiecki kryształ
temperatura wody: 89 stopni
metoda: invert
Przepis:
"Wygrzewam aeropress i serwer, umieszczam 1 filtr w sitku i przelewam go. Stawiam aeropress na wadze, wlewam 50g wody, wsypuję kawę, włączam stoper, dolewam wodę do 237g, mieszam 5 razy, zakręcam sitko. Czekam do 1:15 min, obracam aeropress, przeciskam od 1:20 do 1:50 (kończę przeciskanie gdy usłyszę "tsss")".
#2 miejsce Filip Snela
kawa: 18g
mielenie: 28 klików na komesiu
woda: żywiecki kryształ (do zaparzenia 100g , temperatura 85 stopni) oraz żywiec zdrój zmieszany z kryształem do 68 ppm (bypas 70g, temperatura 60 stopni)
filtry: 1 sztuka
metoda: invert
Przepis:
Wygrzać pressa i go wysuszyć.
Wsypujemy kawę i zalewamy 100g kryształu o temperaturze 85 stopni i zostawiamy na 30 sekund.
Następnie mieszamy przez 60 sekund (około jeden obrót na sekundę).
Zakręcamy pressa i wyciskamy około połowę powietrza z niego.
Przeciskamy przez około 1:15 minuty.
Zostawiamy na 20 sekund, aby ostatnie krople spłyneły.
Na koniec robimy bypas 70g (mix żywiec i kryształ) w temperaturze 60 stopni.
#1 miejsce Patryk Mądry
kawa: 15g
mielenie: 20 klików na komesiu
woda: żywiecki kryształ
temperatura wody: 90 stopni
filtry: 2 sztuki
metoda: invert
Przepis:
"Przed parzeniem: Przebieramy ziarna, mielimy do polimerowego słoiczka (czaf i pył zostają przy żarnie). Przesypujemy kawę na tackę i ewentualnie przedmuchujemy delikatnie resztki czafu. Przelewamy 2 filtry ciepłą wodą.
Wlewamy do aeropressa 100ml wody w temperaturze 90 stopni.
Wsypujemy kawę i włączamy timer.
Dolewamy wodę do 215 ml (aby cała kawa była mokra).
Mieszamy mieszadłem w prawo i lewo do około 20 sekundy (po samym dnie).
Zakręcamy sitko i pozbywamy się zbędnego powietrza.
Gdy na timerze będzie 1 minuta, stawiamy Aeropress na zlewkę.
Przeciskamy do około 1:30.
Gotowy napar mieszamy energicznie łyżką w zlewce po dnie oraz przelewamy do innej zlewki.
Przelewamy do czarki."
Comments