top of page

Poznaj przepisy na aeropress zwycięzców eliminacji do Mistrzostw Polski Aeropress 2023 - ŁÓDŹ

Zaraz po eliminacjach w Krakowie lecimy do Łodzi. Tam poznaliśmy zwycięską trójkę (i ich przepisy na aeropress), która zawalczy o tytuł Mistrza Polski Aeropress 2023 u nas w Warszawie już w sierpniu! Spójrzcie na ich przepisy i może sami czymś się zainspirujecie. Kawa, którą parzyli zawodnicy to Peru Huancas Fidel Natural, wypalona przez Quba Caffe. Jej dokładny opis znajdziecie na stronie palarni, gdzie możecie ją także kupić aby potestować w domku.


#3 miejsce Mikita Apiakun

  • kawa: 14g

  • mielenie: 23 kliki na komesiu

  • woda: third wave water

  • temperatura wody: 93 stopnie

  • 1 filtr

  • metoda: prosta

Przepis:

"W 00:00 wsypujemy kawę i wlewamy 30g wody, czekamy do 00:15. Dodajemy kolejne 50g wody i mieszamy. W 0:25 wlewamy 120g wody i zamykamy aeropress tłokiem. Czekamy aż na zegarze wybije 00:55, mieszamy aeropressem i ciśniemy aż do 1:25."


#2 miejsce Adam Belniak

  • kawa: 17.2g (przed mieleniem, odrzucone "brzydkie" ziarna)

  • mielenie: 26 klików na komesiu

  • woda: żywiecki kryształ zmieszany z warszawską kranówą (około 400 ppm) w stosunku 5:1

  • temperatura wody: 85 stopni

  • 1 filtr

  • metoda: invert

Przepis:

  1. Rozgrzać aeropress oraz przelać sitko z filtrem. Wylać wodę z aeropressu.

  2. Wsypać kawę i zalać 40 gramami wody. Starać się obracać aeropressem podczas nalewania aby równomiernie namoczyć kawę.

  3. Po 30 sekundach dolać 60 gram wody i zamieszać 3 razy.

  4. Po 60 sekundach dolać 50 gram wody, nałożyć sitko, wycisnąć powietrze a następnie obrócić aeropress.

  5. Zacząć wyciskać w 1:40 i skończyć w 2:10.

  6. Dolać około 30 gram wody o tej samej temperaturze, aby ostateczny uzysk wynosił 150 ml, zamieszać łyżeczką.


#1 miejsce Maksymilian Dygasiewicz

  • kawa: 18g

  • mielenie: 30 klików na komesiu

  • woda: żywiecki kryształ

  • temperatura wody: 96 stopni

  • 2 filtry

  • metoda: invert

Przepis:

"0. Warto najpierw zmielić kawkę żeby troszkę odetchnęła.

  1. Wlewamy 120g wody.

  2. Wsypujemy kawkę i uruchamiamy stoper.

  3. Dolewamy 100g wody równo zalewając kawę.

  4. Mieszamy mieszadełkiem 4 razy.

  5. Pozbywamy się powietrza z aeropressu.

  6. Zamykamy sitkiem i czekamy do 1 minuty.

  7. Przeciskamy równo ok. 17 sekund tak aby ostateczny uzysk wynosił 180g.

  8. Studzimy kawkę przelewając ją przez około 1 minutę."

28 wyświetleń0 komentarzy
bottom of page