16.03 w Katowicach odbyły się pierwsze w tym sezonie eliminacje do Mistrzostw Polski Aeropress 2024.
Poznajcie przepisy zwycięskiej trójki, które zapewniły im udział w rundzie finałowej we wrześniu w Warszawie.
1 miejsce w Katowicach zajęła Natalia Gołyga (Tchibo)
2 miejsce to Marek Żydek (Serwis – Cafe&Pub)
3 miejsce Miłosz Pracowity
Natalia:
Metoda: Invert
Mielenie: Timemore Slim 17 klik
Woda: 87°C, Żywiecki Kryształ
Kawa: 18g
1 klasyczny, zmoczony filtr
1. Wlać około 100-110g wody do aeropressu
2. Timer start
3. Wsypać kawę
4. Dolać wody do 237g
5. Dziabnąć mieszadłem 3 razy powierzchnię kawy
6. Zanurzyć mieszadło głębiej i tylko 3 razy zamieszać od siebie
7. Zakręcić sitko z filtrem jak najszybciej i w 1:00 obrócić aeropress
8. Przeciskać maksymalnie do 1:25 – gdy zaczynamy słyszeć syk natychmiast przerywamy przeciskanie.
9. Wystudzić napar do temperatury około 55°C (4-5 przelań z wyższej wysokości) i zamieszać.
Marek:
97 stopni (żywiecki)
2 filtry
Rozgrzewamy aero na invercie,16,5g kawy po odrzuceniu jaśniejszych ziaren, mielenie 23 kliki na Comandante. Wsypujemy kawę. Wlewamy 50g wody, mieszamy przez 20s.
Czekamy do 1 minuty, dolewamy wody do 187g
Przelewamy dwa filtry wodą, zakręcamy aeropress, wyciskamy powietrze i czekamy do 2:00.
Zakładamy od góry serw
er, obracamy i…. SHAKE IT!Wycisk do 2:15 i voila!
Miłosz:
Metoda odwrócona
18g kawy
25 klików
Żywiecki kryształ 94 stopni
6 filtrów: 1 zwykły na spód na niego 2 złożone na pół na to prostopadle kolejne 2 złożone na pół i na górę 1 zwykły
Zaczynam wlewać wodę i po kilkunastu gramach odpalam stoper i wrzucam 18g kawy i zalewam do 185g
Mieszam góra dół od 0:20 do 0:30
1:20 odwracam i przeciskam do 1:40
Uzysk -135g bypass wodą z czajnika do 163g TDS po bypassie wyskoczył mi 1.90%
Comments