top of page

Przepisy na aeropress - ELIMINACJE KATOWICE

Zaktualizowano: 15 kwi

16.03 w Katowicach odbyły się pierwsze w tym sezonie eliminacje do Mistrzostw Polski Aeropress 2024.


Poznajcie przepisy zwycięskiej trójki, które zapewniły im udział w rundzie finałowej we wrześniu w Warszawie.


1 miejsce w Katowicach zajęła Natalia Gołyga (Tchibo)

2 miejsce to Marek Żydek (Serwis – Cafe&Pub)

3 miejsce  Miłosz Pracowity Natalia: Metoda: Invert Mielenie: Timemore Slim 17 klik Woda: 87°C, Żywiecki Kryształ Kawa: 18g 1 klasyczny, zmoczony filtr

1. Wlać około 100-110g wody do aeropressu 2. Timer start 3. Wsypać kawę 4. Dolać wody do 237g 5. Dziabnąć mieszadłem 3 razy powierzchnię kawy 6. Zanurzyć mieszadło głębiej i tylko 3 razy zamieszać od siebie 7. Zakręcić sitko z filtrem jak najszybciej  i w 1:00 obrócić aeropress 8. Przeciskać maksymalnie do 1:25 – gdy zaczynamy słyszeć syk natychmiast przerywamy przeciskanie. 9. Wystudzić napar do temperatury około 55°C (4-5 przelań z wyższej wysokości) i zamieszać. Marek: 97 stopni (żywiecki) 2 filtry

Rozgrzewamy aero na invercie,16,5g kawy po odrzuceniu jaśniejszych ziaren, mielenie 23 kliki na Comandante. Wsypujemy kawę. Wlewamy 50g wody, mieszamy przez 20s.

Czekamy do 1 minuty, dolewamy wody do 187g

Przelewamy dwa filtry wodą, zakręcamy aeropress, wyciskamy powietrze i czekamy do 2:00.


Zakładamy od góry serw

er, obracamy i…. SHAKE IT!Wycisk do 2:15 i voila!


Miłosz:

Metoda odwrócona

18g kawy

25 klików

Żywiecki kryształ 94 stopni

6 filtrów: 1 zwykły na spód na niego 2 złożone na pół na to prostopadle kolejne 2 złożone na pół i na górę 1 zwykły


Zaczynam wlewać wodę i po kilkunastu gramach odpalam stoper i wrzucam 18g kawy i zalewam do 185g


Mieszam góra dół od 0:20 do 0:30

1:20 odwracam i przeciskam do 1:40

Uzysk -135g bypass wodą z czajnika do 163g TDS po bypassie wyskoczył mi 1.90%



235 wyświetleń0 komentarzy

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie
bottom of page