Po raz pierwszy w sezonie aeropressowym zawitaliśmy do Nowego Sącza i to do całkiem nowego miejsca: bo do Nomen Coffee. Kasia i Przemek jakiś rok temu otworzyli swoją miejscówkę. Piękna kawiarnia z super widokiem na miasto, trawą przed wejściem i leżakami do chillowania.
Nam się bardzo podobało i po Waszych reakcjach wiem, że i Wy z chęcią wrócicie do Nomen (także, tak do zobaczenia za rok? :))
Ale teraz czas na to na co Wy czekacie czyli przepisy zwycięzców:
1 miejsce w Nowym Sączu Michał Łupiński
2 miejsce Daniel Ogiński
3 miejsce Kamil Łęczycki
Michał
27 klik Komeś
83 st. woda
18g kawy
2 papierowe filtry
metoda odwrócona
00:00 wlewam 40g wody, wrzucam kawę, mieszam
00:25 dolewam do 150g (wliczając już kawę), mieszam
00:50 dolewam do 220g, moczę filtry
1:30 mieszam kawę tylko z góry żeby opadła na dół
1:40 zakładam sitko, wyciskam powietrze z aeropressa
2:05 zaczynam przeciskać powoli do końca
Daniel
17g kawy
Comandante: 21 klików 2 filtry papierowe
AeroPress w odwróconej pozycji.
Nastawiam wodę do 88 stopni.
Przelewam filtry.
Wlewam 100g wody do AeroPressa.
Wsypuję 17g zmielonej kawy do AeroPressa.
Włączam stoper i stopniowo dolewam resztę wody, aż na wadze będzie 237g.
Mieszam szpatułką 5x północ południe.
Zakręcam pokrywkę z filtrem na AeroPressie i czekam do 55 sekundy.
Po 55 sekundach obracam AeroPress i od 1:00 zaczynam przeciskać kawę przez 20 sekund, kończąc przy 1:20.
Przelewam kilkukrotnie kawę z naczynia do naczynia a następnie energicznie mieszam.
Na koniec wlewam kawę do czarki.
Kamil (parzyłem różnie ale taki główny przepis znajdziecie poniżej)
Woda 82-83 stopnie
18g kawy
Comandante ustawiony na 19-21 klik
2 filtry zawsze
Parzenie:
Zagotowana woda do aeropressu na 45-60s (nagrzanie).
Mielimy kawę w tym czasie.
Do zlewki i czarki mała ilość wody na ten czas.
Po mieleniu wylewamy wodę ze wszystkiego.
50ml wody do aero.
Wsypujemy kawę.
Po 10s mieszamy 5 razy w jedną i drugą stronę mieszadełkiem.
Dodajemy kolejne 50ml.
Mieszamy 2-3 razy.
W 60s dodajemy 100-110ml wody i dodajemy sitko z przelanymi wcześniej filtrami (3 razy obrót całego aero wokół osi).
W tym czasie:
20ml bypass wodą przegotową do sewera.
W 2 minucie obracamy i przeciskamy jednostajny nacisk 45-60s.
200-220ml naparu i gotowe
Ochładzamy ruchem okrężnym, przelewamy do czarki.
Serwis około 60 stopni.
A jak jeszcze się nie zapisałeś/aś to nie masz na co czekać tylko siup sprawdzaj gdzie jeszcze będziemy w tym roku:
댓글