top of page
Zdjęcie autoraPaulina Ostrowska

Przepisy na aeropress - ELIMINACJE NOWY SĄCZ

Po raz pierwszy w sezonie aeropressowym zawitaliśmy do Nowego Sącza i to do całkiem nowego miejsca: bo do Nomen Coffee. Kasia i Przemek jakiś rok temu otworzyli swoją miejscówkę. Piękna kawiarnia z super widokiem na miasto, trawą przed wejściem i leżakami do chillowania.


Nam się bardzo podobało i po Waszych reakcjach wiem, że i Wy z chęcią wrócicie do Nomen (także, tak do zobaczenia za rok? :))


Ale teraz czas na to na co Wy czekacie czyli przepisy zwycięzców:


1 miejsce w Nowym Sączu Michał Łupiński

2 miejsce Daniel Ogiński

3 miejsce Kamil Łęczycki


Michał

27 klik Komeś

83 st. woda

18g kawy

2 papierowe filtry

metoda odwrócona


00:00 wlewam 40g wody, wrzucam kawę, mieszam

00:25 dolewam do 150g (wliczając już kawę), mieszam

00:50 dolewam do 220g, moczę filtry

1:30 mieszam kawę tylko z góry żeby opadła na dół

1:40 zakładam sitko, wyciskam powietrze z aeropressa

2:05 zaczynam przeciskać powoli do końca



Daniel

17g kawy

Comandante: 21 klików 2 filtry papierowe


  1. AeroPress w odwróconej pozycji.

  2. Nastawiam wodę do 88 stopni.

  3. Przelewam filtry.

  4. Wlewam 100g wody do AeroPressa.

  5. Wsypuję 17g zmielonej kawy do AeroPressa.

  6. Włączam stoper i stopniowo dolewam resztę wody, aż na wadze będzie 237g.

  7. Mieszam szpatułką 5x północ południe.

  8. Zakręcam pokrywkę z filtrem na AeroPressie i czekam do 55 sekundy.

  9. Po 55 sekundach obracam AeroPress i od 1:00 zaczynam przeciskać kawę przez 20 sekund, kończąc przy 1:20.

  10. Przelewam kilkukrotnie kawę z naczynia do naczynia a następnie energicznie mieszam.

  11. Na koniec wlewam kawę do czarki.


Kamil (parzyłem różnie ale taki główny przepis znajdziecie poniżej)

Woda 82-83 stopnie

18g kawy

Comandante ustawiony na 19-21 klik

2 filtry zawsze


Parzenie:

Zagotowana woda do aeropressu na 45-60s (nagrzanie).

Mielimy kawę w tym czasie.

Do zlewki i czarki mała ilość wody na ten czas.

Po mieleniu wylewamy wodę ze wszystkiego.

50ml wody do aero.

Wsypujemy kawę.

Po 10s mieszamy 5 razy w jedną i drugą stronę mieszadełkiem.

Dodajemy kolejne 50ml.

Mieszamy 2-3 razy.

W 60s dodajemy 100-110ml wody i dodajemy sitko z przelanymi wcześniej filtrami (3 razy obrót całego aero wokół osi).

W tym czasie:

20ml bypass wodą przegotową do sewera.

W 2 minucie obracamy i przeciskamy jednostajny nacisk 45-60s.

200-220ml naparu i gotowe

Ochładzamy ruchem okrężnym, przelewamy do czarki.

Serwis około 60 stopni.


A jak jeszcze się nie zapisałeś/aś to nie masz na co czekać tylko siup sprawdzaj gdzie jeszcze będziemy w tym roku:




141 wyświetleń0 komentarzy

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie

Comments


bottom of page