top of page
Zdjęcie autoraPaulina Ostrowska

Przepisy na aeropress - ELIMINACJE POZNAŃ

No to już prawie półmetek! Na ósmych eliminacjach w tym sezonie spotkaliśmy się po raz kolejny w Poznaniu u Kuby Kalusińskiego z Guest Coffee Culture. A sam event miał miejsce w kawiarni Kaferdam. Ale w sobote nie bawiliście się tylko na pressach bo był to też dzień poznańskiej edycji Coffee Race.


wow.


Cisneliście rękoma i nogami naraz, no nieźle.


Poniżej znajdziecie przepisy zwycięskiej trójki do wypróbowania w domu:


1 miejsce w Poznaniu Jan Lewandowicz

2 miejsce Paweł Brzózka

3 miejsce Damian Pater


Jan

  • kryształ żywiecki podgrzać na 80 stopni,

  • odmierzyć 18g wyścigowej kawy, i zmielić na 20 klik Comandante C40,

  • 2 wcześniej wycięte filtry Cafec Abaca th-01 włożyć do sitka gładką stroną do góry,

  • odmierzyć 20ml bypass do serwera,

  • odwrócony aeropress podgrzać 50ml wody w temp. 80 stopni,

  • wylać wodę z aeropressu i wsypać kawę,

  • do kawy dodać 100ml wody i po 15s zamieszać przód tył - 3 razy,

  • w 60s dodać kolejne 100ml wody, zakręcić sitko z filtrami i zrobić delikatny swirl,

  • w 2 minucie odwrócić aeropress i przecisnąć go ze stałym naciskiem przez 60s,

  • w 3 minucie ok 200ml naparu jest gotowe,

  • serwować w temperaturze 55 stopni


Paweł

Metoda odwrócona

Woda kryształ żywiecki temp 80 stopni

Nagrzewam aeropress przez czas mielenia, ale idealnie koło minuty

Poziom mielenia - 3 Timemore Sculptor 78 (dosyć drobno)

Doza 15g kawy


Samo parzenie

  • 100g wody,

  • wsypuje 15g kawy i odpalam timer,

  • dolewam 100g wody,

  • mieszam ruchem od siebie, na zewnątrz 10 razy energicznie (szpatułką od aeropress),

  • przelewam 2 filtry i montuję je na aeropress,

  • przeciskam go w celu usunięcia powietrza (cały czas jest odwrócony),

  • czekam do 3:00, odwracam i zaczynam przeciskanie,

  • przeciskam do 3:30/3:35,

  • schładzam napar w karafce


Damian

17,5g kawy

2 filtry papierowe

woda 80 stopni

Comandante ustawiony na 26 klików

Żadnych urządzeń nie podgrzewam


  • wsypuję całą kawkę i zalewam 55ml wody, mieszam 10 razy i czekam do 00:30,

  • dolewam wody do 200ml i znowu mieszam 10 razy,

  • czekam do 1:30 i w międzyczasie namaczam sobie filtry,

  • o 1:35 zaczynam przeciskać tak by o 1:50 był wyciśnięty cały napar, przestaję kiedy syczy powietrze,

  • dolewam 60ml bypassu,

  • mieszam naparem i przelewam go z serwera do serwera około 7/9 razy,

  • wlewam kawę do czarki i gotowe


A jak jeszcze się nie zapisałeś/aś to nie masz na co czekać tylko siup sprawdzaj gdzie jeszcze będziemy w tym roku:



179 wyświetleń0 komentarzy

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie

Comments


bottom of page