Podczas piątych eliminacji do Mistrzostw Polski Aeropress 2023 zajechaliśmy na odległą północ naszego kraju bo aż do Szczecina. Zawody tam odbywały się w ramach festiwalu Kawowy Szczecin a kawa została wypalona przez Qualia Cafe. Wyłoniliśmy szczęśliwą trójkę finalistów, którzy zawalczą o tytuł mistrza już w sierpniu. A teraz czas żebyście poznali ich przepisy na aeropress.
#3 miejsce Kamil Gorzka
kawa: 17g
mielenie: 22 kliki na komesiu
woda: odwrócona osmoza (120 ppm)
temperatura wody: 94 stopnie
filtr Cafec z drzewa Abaca, wycięty do Aeropressu
metoda: invert
Przepis:
"Do Aeropressu wlewam 110 ml wody i włączam stoper. Wsypuję kawę. Po 15 sekundach dolewam 110 ml wody. Mieszam lekko 3 razy, by poruszyć cząsteczki. Zakrywam sitkiem i czekam do 1:15 minuty. Kawę przeciskam powoli przez pół minuty i kończę w 1:45 minuty. Napar wlewam do nagrzanego naczynia."
#2 miejsce Tanya Akastelova
kawa: 14g
mielenie: 17 klików na komesiu
woda: 139 ppm
temperatura wody: 85 stopni
3 filtry
metoda: invert
Przepis:
"Po zmieleniu kawy wydmuchujemy pył (dlatego brałam trochę więcej kawy, żeby zostało mi 14g). Pierwsze wlewanie 50 mililitrów w 15 sekund, następnie 5 sekund mieszania, drugie wlewanie 150 ml do 40 sekundy i dodatkowe 5 sekund mieszania. Zakręcamy i odpowietrzamy Aeropress. W 1:10 odwracamy Aeropress i wyciskamy. Koniec 1:40. Gotowy napar przelewamy 6 razy z jednego do drugiego dzbanka żeby zmniejszyć temperaturę do 80 stopni i napowietrzyć napar."
#1 miejsce Agata Kowalska
kawa: 18g
mielenie: 28 klików na komesiu
temperatura wody: 96 stopni
metoda: invert
Przepis:
"Wlewam 60g wody, włączam stoper i wsypuję kawę. Zalewam okrężnymi ruchami do 235g i mieszam szpatułką 3 razy w przód i tył. Nakładam sitko z 1 namoczonym filtrem i przepuszczam powietrze. Czekam do 1:15, odwracam aeropress i zaczynam przeciskać do 1:45. Smacznego!."
Comments