top of page

Przepisy na aeropress - ELIMINACJE WROCŁAW I

OMG co to była za domówka. Bawiliśmy się przednio w nowej siedzibie Runty Roaster, opiliśmy kawek i napchaliśmy brzuchy ciastkami z miso.

No super było.


Do tego na scenie zagrała prawdziwa #girlpower wyłaniając 3 finalistki:


1 miejsce we Wrocławiu Agata Kowalska

2 miejsce Julia Murza

3 miejsce Daria Kmiecik


Agata

woda 94 stopnie (żywiecki kryształ)

18g kawy

26 klików na Comandante

1 filtr


Używam metody odwróconej.


Po zagotowaniu wody przelewam filtr. Kładę na wagę Aeropress i wlewam 110g wody, następnie wsypuję kawę i uruchamiam stoper oraz dolewam wody do 215g.

Mieszam szptaułką 10 razy w średnim tempe i nakładam sitko z 1 filtrem.

Przepuszczam powietrze i czekam do 1:30 a następnie odwracam Aeropress i wyciskam kawkę do serwera przez 30s.

Przelaną kawę mieszam 3 razy i przelewam do czarki.

Enjoy!


Julia

Metoda: odwrócona

Kawa: 18g bez kilku odrzuconych ziaren (nie mniej niż 17g)

Mielenie: 22 kliki Commandante

Woda: 93°C Żywiecki Kryształ

Filtry: 2

Czas parzenia: 1:30


1. Do rozgrzanego Aeropressa wsypuję kawę, włączam stoper i zalewam 50g wody.

2. Po uplywie 20 sekund wlewam wodę do końca aeropressu ciągle mieszając (do 40-45 sekund)

3. Zalewam filtry, nakładam na aeropress, wypuszczam powietrze, obracam aeropress i w czasie 30 sekund przyciskam.

4. Kilka razy przelewam kawę z naczynia do naczynia w celu obniżenia temperatury i wymieszania.

5. Wlewam do czarki i mieszam.


Daria

metoda inverted

16g kawki

11 klików na Timemore c2

2 filtry klasyczne


Najpierw wlewam do dzbana 60ml wody 82 stopnie i ona sobie czeka. Do pressa 16g drobno zmielonej kawki zalewam 90ml wody 98 stopni.

Energiczne mieszanie przez około 30s zakręcam wieczko, wypuszczam powietrze. Po 2 min przeciskam powoli na wcześniej odstaną wodę, uzupełniam do 150ml i gotowe :)

A jak jeszcze się nie zapisałeś/aś to nie masz na co czekać tylko siup sprawdzaj gdzie jeszcze będziemy w tym roku:




182 wyświetlenia0 komentarzy

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie

Opmerkingen


bottom of page