OMG co to była za domówka. Bawiliśmy się przednio w nowej siedzibie Runty Roaster, opiliśmy kawek i napchaliśmy brzuchy ciastkami z miso.
No super było.
Do tego na scenie zagrała prawdziwa #girlpower wyłaniając 3 finalistki:
1 miejsce we Wrocławiu Agata Kowalska
2 miejsce Julia Murza
3 miejsce Daria Kmiecik
Agata
woda 94 stopnie (żywiecki kryształ)
18g kawy
26 klików na Comandante
1 filtr
Używam metody odwróconej.
Po zagotowaniu wody przelewam filtr. Kładę na wagę Aeropress i wlewam 110g wody, następnie wsypuję kawę i uruchamiam stoper oraz dolewam wody do 215g.
Mieszam szptaułką 10 razy w średnim tempe i nakładam sitko z 1 filtrem.
Przepuszczam powietrze i czekam do 1:30 a następnie odwracam Aeropress i wyciskam kawkę do serwera przez 30s.
Przelaną kawę mieszam 3 razy i przelewam do czarki.
Enjoy!
Julia
Metoda: odwrócona
Kawa: 18g bez kilku odrzuconych ziaren (nie mniej niż 17g)
Mielenie: 22 kliki Commandante
Woda: 93°C Żywiecki Kryształ
Filtry: 2
Czas parzenia: 1:30
1. Do rozgrzanego Aeropressa wsypuję kawę, włączam stoper i zalewam 50g wody.
2. Po uplywie 20 sekund wlewam wodę do końca aeropressu ciągle mieszając (do 40-45 sekund)
3. Zalewam filtry, nakładam na aeropress, wypuszczam powietrze, obracam aeropress i w czasie 30 sekund przyciskam.
4. Kilka razy przelewam kawę z naczynia do naczynia w celu obniżenia temperatury i wymieszania.
5. Wlewam do czarki i mieszam.
Daria
metoda inverted
16g kawki
11 klików na Timemore c2
2 filtry klasyczne
Najpierw wlewam do dzbana 60ml wody 82 stopnie i ona sobie czeka. Do pressa 16g drobno zmielonej kawki zalewam 90ml wody 98 stopni.
Energiczne mieszanie przez około 30s zakręcam wieczko, wypuszczam powietrze. Po 2 min przeciskam powoli na wcześniej odstaną wodę, uzupełniam do 150ml i gotowe :)
A jak jeszcze się nie zapisałeś/aś to nie masz na co czekać tylko siup sprawdzaj gdzie jeszcze będziemy w tym roku:
コメント